Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo finansija: funkcioneri odgovorni za namensko trošenje budžetskih sredstava

Za podzakonska akta prema Zakonu o udruženjima nadležno je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu

Do 2002. godine nije postojala klasifikacija u budžetu koja je definisala sredstva za dotacije nevladinim organizacijama. Od 2002. godine, u skladu sa međunarodnom GFS metodologijom, uvodi se standardna klasifikacija 481 – dotacije nevladinim organizacijama, koja je omogućila uvid u trošenje ovih sredstava, i nije se menjala do danas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navode u Ministarstvu finansija odgovarajući na pitanja „Politike”.

Neka od pitanja koja su se nametnula o problemu finansiranja i kontrole trošenja dotacija koje idu za NVO uputili smo juče premijeru Mirku Cvetkoviću koji je posle rekonstrukcije vlade i ministar finansija. Premijera smo pitali, između ostalog, kada je budžetska linija 481 formulisana tako da se kroz nju finansiraju i „klasične” NVO, ali i političke stranke, sportski savezi i verske organizacije i šta misli o zahtevu grupe NVO od pre tri godine da se ta budžetska linija „razbije” na četiri posebne linije, ali i zašto još nisu doneta odgovarajuća podzakonska akta i kako se sprovodi kontrola trošenja budžetskih sredstava sa linije 481.

„O pitanju odgovornosti za namensko trošenje sredstava klasifikacije 481, ali i svih drugih, Zakonom o budžetskom sistemu (član 71) je predviđeno da je:’Funkcioner, odnosno rukovodilac direktnog, odnosno indirektnog korisnika budžetskih sredstava, odgovoran za preuzimanje obaveza, njihovu verifikaciju, izdavanje naloga za plaćanje koje treba izvršiti iz sredstava organa kojim rukovodi i izdavanje naloga za uplatu sredstava koja pripadaju budžetu.Funkcioner, odnosno rukovodilac direktnog, odnosno indirektnog korisnika budžetskih sredstava odgovoran je za zakonitu, namensku, ekonomičnu i efikasnu upotrebu budžetskih aproprijacija’”, navodi se u odgovoru za „Politiku” i dodaje da kontrolu namenskog trošenja sredstava, u okviru svojih nadležnosti, sprovode Budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija.

Za podzakonska akta prema Zakonu o udruženjima nadležno je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali je osnovnim tekstom zakona predviđeno da se sredstva za dotacije nevladinim organizacijama mogu davati isključivo na osnovu konkursa.

Pitanja da li je „grupno finansiranje” sa linije 481 dobro rešenje, te kakav je stav o zahtevu grupe NVO od pre tri godine da se ta budžetska linija „razbije” na četiri posebne linije – ostala su bez odgovora.

objavljeno: 16.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.