Ministarstvo finansija Francuske: Sada ne postoje uslovi za predaju Mistrala Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2014, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo finansija Francuske: Sada ne postoje uslovi za predaju Mistrala Rusiji

30.10.2014. -

Za sada još nema uslova za predaju nosača helikoptera Mistral Rusiji, izjavio je danas ministar finansija Francuske Mišel Sapen.

„Danas ne postoje uslovi za predaju broda Rusiji. Kakvi su to uslovi? To je Ukrajina, kada se situacija sve više normalizuje…Na nekim nivoima ima poboljšanja, ali na drugim poljima i dalje postoji zabrinutost. Danas nema tih uslova“, citira Frans Pres reči ministra.

Ranije je ruski potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << izjavio da je „Rosoboroneksport“ dobio poziv da 14. novembra preuzme prvi nosač helikoptera „Vladivostok“, klase Mistral i prisustvuje porinuću drugog broda. Ministarstvo odbrane Francuske je saopštilo da je ugovor sa Rusijom neizvestan, ali nije anuliran. Istovremeno su predstavnici brodogradilišta tvrdili da su spremni da isporuče prvi brod – on je završen i svi sistemi rade ispravno.

Francuska je u septembru opet pripretila Rusiji da neće isporučiti nosače helikoptera klase Mistral, povezujući svoju odluku sa ukrajinskom krizom, u kojoj, prema mišljenju Pariza, Moskva direktno učestvuje. Kasnije je predstavnik Jelisejskog dvorca objasnio da isporuka broda nije pravno suspendovana: predsednik Fransoa Oland je samo pokazao svoju političku poziciju, na osnovu koje on neće dozvoliti isporuka broda u novembru, ako se situacija u Ukrajini ne poboljša.

Posle toga je Oland izjavio da će odluku o isporuci prvog broda Rusiji doneti krajem oktobra. Prema njegovim rečima, dva glavna uslova za isporuku su prekid vatre u Ukrajini i postojanje dogovora o političkom rešavanju krize. Predsednik Francuske je istakao da sankcije, koje je uvela EU, nikada nisu bile prepreka za isporuku Mistrala Rusiji.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: AP/David Vincent    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.