Ministarka energetike nije povredila zakon

Izvor: Politika, 11.Feb.2014, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka energetike nije povredila zakon

Život nije stao zato što je kampanja. Dokle god budem obavljala javne funkcije pričaću sa ljudima, kaže ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović za „Politiku”

Susretima sa građanima prekjuče u Gradskoj kući u Novom Sadu i u subotu u Skupštini grada Beograda, ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović nije prekršila zakon, iako je to nekima ličilo na zloupotrebu javnih resursa u izbornoj kampanji. Iz informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dostupnih u medijima, naime, ne proizlazi da je povredila član 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, rekli su u toj agenciju za „Politiku” i podsetili da su, na osnovu informacija objavljenih u medijima, susreti ministarke i građana deo njenih redovnih aktivnosti koje se sprovode još od 15. juna 2013. godine.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Beograda Balša Božović izjavio je u subotu da ministarka može da prima građane u zgradi Ministarstva energetike, ali ne i u Skupštini grada, jer je prva na listi Srpske napredne stranke za odbornike u Skupštini grada. U nedelju je razgovor sa građanima upriličila u novosadskoj Gradskoj kući, pa iako je i ranije takve susrete često organizovala u opštinskim ili gradskim skupštinama, sada se nameće pitanje da li je to u redu budući da je vreme izborne kampanje.

U članu 29. Zakona o agenciji navodi se, između ostalog, da funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata (osim radi zaštite lične bezbednosti). Pored toga, navodi se i da je funkcioner dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta (ovo se ne odnosi na funkcionere koji se biraju neposredno od građana).

Na pitanje zašto i u toku predizborne kampanje koristi lokalne gradske kuće za susrete sa građanima, budući da to može da ima drugu konotaciju, i da li je možda konsultovala Agenciju za borbu protiv korupcije, Mihajlovićeva je juče za „Politiku” istakla da svoju funkciju koristi samo u onom domenu koji joj Zakon o vladi dozvoljava.

„To što nekome smeta jer nije imao vremena za ljude, neću da komentarišem. Ja radim isto što sam radila godinu i po dana. Život nije stao jer je kampanja. Ja sam i dalje ministar energetike i zaštite životne sredine. I dokle god budem obavljala javne funkcije pričaću sa ljudima... Zanimljivo je da se niko od novinara ne zanima time, da niko kad je na funkciji ne razgovara sa ljudima”, kaže Zorana Mihajlović.

Ona je ovakve susrete sa građanima organizovala 15 puta za godinu i po dana, a pored Beograda, bili su i u Šapcu, Leskovcu, Pančevu, Kruševcu i, u nedelju, u Novom Sadu.

Agencija je odmah po raspisivanju parlamentarnih izbora javno upozorila funkcionere da se u kampanji ponašaju u skladu sa zakonom, ali je u petak primetila da oni, i pored upozorenja, nastavljaju da koriste javne resurse i javne funkcije za promociju političkih subjekata. U saopštenju agencije nije bilo navedeno na koje se funkcionere misli, ali bi se, bar u delu navoda, mogla prepoznati upravo Mihajlovićeva. Jer, agencija kaže: „Na ovaj način oni zbunjuju birače, jer svojim ponašanjem ostavljaju prostor za sumnje da posete elektranama, kopovima, drugim javnim preduzećima i javnim ustanovama, kao i susrete koje imaju u svojstvu javnih funkcionera koriste u svrhu izborne kampanje.”

B. Baković

objavljeno: 11.02.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Agencija proverava Zoranu Mihajlović

Izvor: Danas, 11.Feb.2014

Agencija za borbu protiv korupcije prikuplja podatke o ponašanju i izjavama Zorane Mihajlović, ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine, u toku aktuelne izborne kampanje. Ministarka u ostavci gotovo svakog dana obilazi elektrane, kopove i druga javna preduzeća, tokom kojih neretko...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.