Izvor: B92, 19.Sep.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar uveren u uspeh diplomatije

Beograd -- Ministar Goran Bogdanović uveren je da će Srbija na zasedanju skupštine UN odneti još jednu diplomatsku pobedu u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta.

"Srbija je dobro pripremljena za odbranu stavova u vezi Kosova i Metohije i predsednik Srbije Boris Tadić na zasedanju Generalne skupštini svetske organizacije 25. septembra izneće argumente koji su neosporivi i utemeljeni na međunarodnom pravu", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Srbija se izuzetno dobro spremila za ovaj skup šefova država i vlada zemalja sveta i uz podršku i pomoć Rusije, Kine, zemalja Evropske unije koje tu nezavisnost ne priznaju, kao i onih koje imaju slične probleme, odbraniće svoje stavove i svoje međunarodno zagarantovano pravo, uveren je Bogdanović.

Da bi potkrepio svoj stav, Bogdanović je ukazao i na nedavno iznete stavove Maroka, kao jedne od zemalja čija se reč poštuje i ima težinu u arapskom svetu, kao i Izraela, čiji je globalni uticaj nesumnjiv, da ne priznaju nezavisnost Kosova i da se tome protive, što, kako je rekao, nesumnjivo pomažu Srbiji i njenim nastojanjima za očuvanje teritorijalnog integriteta i celovitosti.

Ministar je takođe ukazao na činjenicu da odbrani srpskih stavova idu na ruku i izveštaji OEBS-a, nevladinih organizacija,i drugih međunarodnih institucija i organizacija koje se bore za poštovanje ljudskih prava na Kosovu.

On je upozorio da su se i privremene kosovske institucije "dobro pripremile" za debatu u UN i da računaju na podršku određenih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i koje lobiraju kod drugih da to isto učine.

Bogdanović je takođe optimista i kad je reč o početku javne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova 1. decembra i očekuje da će taj sud doneti odluku koja će biti "u interesu države Srbije, čitavog zapadnog Balkana i čitavog sveta".

On je naveo da Kosovo ne može biti presedan, niti poseban slučaj "kako neki žele da je prikažu".

Bogdanović ukazuje i da je u slučaju Kosova prekršeno međunarodno pravo, da se ne poštuju ljudska prava, da je Kosovo "crna rupa" kriminala i da je "daleko od proklamovane teze od strane privremenih institucija i dela međunarodne zajednice da je pokrajina multietničko društvo".

Komentarišući potpisani protokol Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o saradnji, ministar je rekao da je taj dokument u interesu svih građana Srbije, a samim tim i Kosova.

Bogdanović je ponovio da taj dokument predviđa saradnju Euleksa i MUP Srbije u oblasti borbe protiv svih vidova kriminala, a opiranje zvanične Prištine toj saradnji objašnjava time da "postoje i oni kojima ne odgovara da se suzbije kriminal na Kosovu i Metohiji".

Ministru, kaže, nije jasno zašto međunarodna zajednica toleriše takav stav Prištine, jer ni međunarodnoj zajednici ne može biti u interesu da Kosovo bude stecište i izvor svih vrsta kriminala.

Na pitanje da li potpisani protokol makar na indirektan način vodi ka priznanju nezavisnosti Kosova, što je i glavna zamerka većine srpskih opozicionih stranaka, Bogdanović je rekao da je poznato da neke opozicione stranke koriste Kosovo u dnevnopolitičke svrhe.

"Apsolutna je neistina da je to direktno ili indirektno priznavanje Kosova i to je nešto što ova ili bilo koja druga vlada nikada ne bi prihvatila", naveo je Bogdanović.

On je pimetio da "neki", u situaciji kada nemaju argumente i nemaju šta da ponude građanima Srbije koriste težak položaj srpskog stanovništva u južnoj pokrajini za populizam i skupljanje jeftinih političkih poena.

Ministar je naveo da je to apsolutno tehnički sporazum i da je u duhu Rezolucije Ujedinjenih nacija 1244 što stoji i u preambuli protokola.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdanović: Očekujem diplomatsku pobedu Srbije u UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2009

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je uveren da će Srbija na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija odneti još jednu diplomatsku pobedu u borbi za očuvanje svog teriotorijalnog integriteta i suvereniteta..."Srbija je dobro pripremljeni za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Diplomatijom do odbrane Kosova

Izvor: RTS, 19.Sep.2009

Srbija je dobro pripremljena za odbranu stavova u vezi sa Kosovom i Metohijom na predstojećem zasedanju Generalne skupštine u Njujorku, istakao ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bagdanović...Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je uveren da će Srbija na zasedanju Generalne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.