Ministar odbrane Turske u Beogradu

Izvor: B92, 19.Sep.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar odbrane Turske u Beogradu

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković razgovarao je danas sa ministrom odbrane Turske Mehmetom Gonulom koji je u višednevnoj poseti Srbiji.

Kako je saopštila Vlada, Cvetković i Gonul su konstatovali da su odnosi Srbije i Turske dobri, i naveli da će one nastaviti da ih poboljšavaju i raditi na očuvanju stabilnosti i razvoju regiona. Razgovarali su i o infrastrukturnim projektima u Srbiji za čiju realizaciju je zainteresovana Turska. Gonul je danas razgovarao i sa ministrom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane Srbije Draganom Šutanovcem.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac razgovarao je s ministrom odbrane Turske Mehmetom Gonulom o proširenju saradnje između dva ministarstva.

"Odnosi sa Ministarstvom odbrane Turske su jedni od najboljih odnosa koji gajimo sa bilo kojom vojskom u svetu. U proteklom periodu imali smo niz zajedničkih aktivnosti koje smo sprovodili kako u Srbiji, tako i u Turskoj", kazao je Šutanovac i naveo da se više od 30 pripadnika Vojske Srbije do sada obučavalo u Turskoj.

Šutanovac je objasnio da bi do proširenja saradnje moglo doći u oblasti obuke i treninga, vojne medicine, školovanja i vojne ekonomije.

On je najavio da će prvi put u istoriji srpski oficiri biti upućeni na školovanje u Tursku, a da će se prvi put 2010. godine na Vojnoj akademiji školovati jedan turski oficir.

Šutanovac je kazao da je bilo reči i o projektu da vojni aerodrom Lađevci kod Kraljeva bude pretvoren u aerodrom za civilne i vojne svrhe.

On je najavio da će sutra sa turskim ministrom odbrane posetiti ovaj aerodrom.

"Smatramo da taj projekat može biti podržan od strane Vlade Turske, odnosno Ministarstva odbrane i da taj projekat ima takvu perspektivu da taj aerodrom može da se stavi u funkciju građana Srbije, tako i građana Turske koji dolaze u Srbiju", kazao je Šutanovac.

On je najavio da će današnjoj promociji potporučnika u Beogradu, osim ministra odbrane Turske, prisustvovati i ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić, čime manifestacija dobija regionalnu dimenziju.

Ministar odbrane Turske Mehmet Gonul rekao je da je ekonomska saradnja Srbije i Turske vredna pola milijarde dolara i da veruje da će ona biti uvećana u budućnosti.

On je rekao da Srbija ima značajnu ulogu na Balkanu i da Vojska Srbije ima jaku infrastrukturu, kao i da ima prostora da se ona razvija.

Gonul je rekao da se nada da će se pored ekonomske saradnje razvijati i saradnja ministarstava odbrane Srbije i Turske.

On je poželeo da na Balkanu "vlada mir, spokoj i jedinstvo".

"Verujem da ćemo tome doprineti zajedničkim snagama. To i nama u Turskoj mnogo znači", kazao je on.

Gonul će danas u ime Ministarstva odbrane Turske uručiti noutbuk računare za prva tri rangirana oficira.

On je najavio i da će predsednik Turske Abdulah Gul u oktobru posetiti Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.