Milutinović još ne otkriva karte

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 28.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milutinović još ne otkriva karte

Bivši predsednik se oseća kao svaki 66-godišnjak koji je šest godina proveo u pritvoru, ali nema ozbiljnijih zdravstvenih problema, rekao je njegov advokat Slobodan Zečević

Odluku da ne komentariše oslobađajuću presudu Haškog tribunala Milan Milutinović nije doneo zbog ograničenja koja tribunal propisuje, već zbog želje da dodatno ne ugrozi svoj položaj pred moguću žalbu tužilaštva na ovu presudu, rekao je za „Politiku” Milutinovićev advokat Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Zečević. On je naveo da tužilaštvo ima rok od 30 dana za najavu žalbe, a zatim rok od šest meseci da podnese žalbu.

– Najava žalbe je zapravo kostur buduće žalbe, u kojoj bi tužilaštvo trebalo da navede na koje će se delove presude žaliti. Mi imamo nezvaničnu najavu da će tužilaštvo zatražiti da se rok od 30 dana za najavu žalbe produži – dodao je Zečević. On je objasnio da bi eventualno komentarisanje presude od strane Milutinovića ili njegovog pravnog tima zapravo bilo bespotrebno „otkrivanje karata” tužilaštvu.

– Sebe bismo tako doveli u podređeni položaj. S druge strane, presuda ima 1.300 stranica, pa je još prerano govoriti o bilo čemu jer ni mi ni tužilaštvo tribunala još nismo stigli da je pročitamo – rekao je Zečević. On je objasnio da su mali izgledi da Milutinović dobije odštetu za vreme provedeno u pritvoru tribunala jer je sam statut suda Ujedinjenih nacija prepreka za tako nešto.

– Tu ne pomaže ni tužba Međunarodnom sudu za ljudska prava. Bilo je takvih pokušaja ranije, recimo Hrvati braća Kupreškić su posle oslobađanja pred sudom u Njujorku podneli tužbu protiv Ujedinjenih nacija, ali bez uspeha – objasnio je Zečević.

Milutinovićev advokat je rekao za naš list da se njegov klijent oseća „kao svaki šezdesetšestogodišnjak koji je šest godina proveo u pritvoru” i da nema ozbiljnijih zdravstvenih problema. Zečević je rekao i da sa svojim klijentom nije razgovarao o njegovom eventualnom povratku na političku scenu Srbije.

Sudsko veće Haškog tribunala je u četvrtak oslobodilo Milutinovića odgovornosti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Istovremeno, sudsko veće je za zločine nad kosovskim Albancima proglasilo krivim petoricu srpskih političkih, vojnih i policijskih funkcionera i bivšeg potpredsednika vlade Jugoslavije Nikolu Šainovića i osudilo na 22 godine zatvora, na koliko su osuđeni i komandant Treće armije VJ general Nebojša Pavković i načelnik MUP-a za Kosovo i Metohiju general Sreten Lukić. Bivši načelnik Generalštaba VJ general Dragoljub Ojdanić osuđen je na 15 godina zatvora, koliko je dobio i komandant Prištinskog korpusa i načelnik štaba Treće armije general Vladimir Lazarević.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić uveren je da je presuda Haškog suda „presuda pojedincima, a ne Srbiji kao državi”. Jeremić je Tanjugu izjavio da ne veruje da će ova presuda imati uticaj na odluku Međunarodnog suda pravde po pitanju legalnosti odluke o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova. Šef srpske diplomatije je podsetio i na činjenicu da je Milan Milutinović zapravo jedini optuženi koga su građani Srbije izabrali i da je upravo on dobio oslobađajuću presudu.

– Ne vidim zašto bi 10 godina kasnije jednoj vrlo različitoj, potpuno promenjenoj Srbiji, demokratskoj, okrenutoj ka evropskim integracijama i procesu pomirenja, bila nametnuta kazna za bilo čije grehe, koji nisu bili naplaćeni onoga trenutka kada je režim Slobodana Miloševića poražen – rekao je Jeremić. „Ja bih se uzdržao od toga da kažem šta lično mislim o Haškom tribunalu. Mogu kao građanin da kažem da ne poznajem nikoga ko nije duboko začuđen činjenicom da iz haške sudnice ljudi poput Ramuša Haradinaja i Nasera Orića izlaze kao pobednici, nasmejani, oslobođeni, a da se gotovo svima koji su pred tim sudom optuženi iz Srbije dešava ovo što se dešava”, kaže Jeremić. On je, međutim, istakao da će Srbija nastaviti da sarađuje sa tribunalom sve dok se ne ispune sve obaveze.

Presudu Haškog suda petorici najviših političkih, vojnih i policijskih funkcionera SRJ i Srbije juče je kao sramnu ocenio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, naglašavajući da su oni samo branili svoju zemlju i narod u vreme najnepravednije akcije koju su izvele svetske sile. „Umesto da budu slavljeni kao heroji, oni su dobili 100 godina robije”, izjavio je Mrkonjić za Tanjug, objasnivši da je „NATO agresija na Jugoslaviju najveća sramota sveta sa kraja 20. veka”.

– Heroj nad herojima Slobodan Milošević pokazao je kako se brani čast svoje zemlje i svog naroda. Nikog od njih nije optužio i samo se borio za istinu, a istorija će pokazati da je Milošević bio u pravu – ocenio je Mrkonjić.

Marko Albunović

-----------------------------------------------------------

Klub generala: Presuda činjenično apsurdna

Klub generala i admirala Vojske Srbije ocenio je juče da je presuda Haškog tribunala državnom, vojnom i policijskom rukovodstvu Srbije pravno i činjenično apsurdna i da opravdava stvaranje nezavisne države Kosovo.

U saopštenju je ocenjeno je ta presuda utemeljena na političkim i strategijskim ciljevima najmoćnijih zemalja, i da opravdava agresiju NATO na Srbiju i abolira organizacije, države i pojedince koji su učestvovali u toj intervenciji, a žrtve proglašava za zločince.

Klub generala i admirala Vojske Srbije pozvao je „progresivne međunarodne organizacije, države i pojedince da dignu glas protiv međunarodnog nasilja u interesu pravde, prava, jednakosti i slobode za sve nacije i države bez obzira na njihovu moć i uticaj”. „Presuda Haškog tribunala u stvari je osuda na doživotnu robiju osuđenih, imajući u vidu zdravstveno stanje i njihove godine života”, dodaje se u saopštenju i navodi da je njen cilj razbijanje integriteta Srbije i aboliranje zlodela Oslobodilačke vojske Kosova.

Beta

[objavljeno: 01/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.