Milunkina kuća sećanja i zaborava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2015, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milunkina kuća sećanja i zaborava

Za desetak dana u selu Koprivnica nadomak Jošaničke Banje biće završeni radovi na rekonstrukciji rodne kuće Milunke Savić, žene ratnika koja je svojim herojstvom zadivila Evropu svog vremena.

Prema podacima Vojnog muzeja u Beogradu, Milunka je sa 12 najviših domaćih i stranih priznanja u istoriji ratovanja bila najodlikovaniija žena na svetu, deset puta je ranjavana, a 1973. godine u Beogradu je umrla u svojoj 82. godini - ponosna i zaboravljena.

Do čatmare >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od blata iz koje je dvadesetogodišnja Milunka, obučena u uniformu srpskog vojnika, otišla u balkanske ratove da zameni nejakog brata Miluna, nije bilo moguće doći, sve dok nedavno Vojska Srbije nije napravila kakav takav zemljani put.

Projekat rekonstrukcije rodne kuće Milunke Savić nastao je u okviru projekta revitalizacije Jošaničke Banje, koji je pokrenut pri Savetu Evrope,a podrazumeva obnovu svih kulturnih resursa ovog kraja.

Prema rečima Marije Marić, arheologa iz kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvo kulture podržalo je ovaj projekat u sklopu obeležavanja stogodišnjice Velikog rata.

Arhitekta Rajko Čubrić kaže da je, prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu, urađena totalna rekonstrukcija kuće uz korišćenje stare građe.

"Dobili smo podatke od ljudi koji su u ovom selu rođeni kako je kuća izgledala u periodu kada je u njoj živela Milunka Savić, pa će konačan izgled i enterijer ovog objekta, koji kao nekada pokrivamo slamom, biti urađeni po ugledu na kuće iz sredine XIX veka", kaže Čubrić.

Dragica Nikolić, Milunkina unuka, koja već decenijama živi u Londonu, podseća da je Milunkina loza dala do sada devet doktora nauka, uglavnom rasutih po belom svetu.

Milunka, žena koja je o svom trošku iškolovala tridesetoro dece, heroina pred kojom su postrojavani pukovi i mirno stajali francuski i ruski generali, umrla je u nemaštini.

"Više je bila razočarana zato što je zaboravljena, nego što je bila bedna", smatra Nikolić.

Ona dodaje kako je Milunku bolelo to što su je više poštovali u stranim zemljama, nego u njenoj otadžbini, a razloge za nebrigu države Dragica delom vidi i u činjenici da je u pitanju bila uspešna žena.

Miroslav Savić iz Trepče, Milunkin unuk, uspeo je da skrene pažnju javnosti na neophodnost davanja Milunkinom delu važnosti kakvu njen heroizam zaslužuje.

"Želeo bih da država počne da vodi računa o tome, da ovde dođu deca kako bi učila istoriju, jer je priča o Milunkinom životu priča i o tome šta se sve događalo rodoljubima", navodi Miroslav, prisećajući se kako Milunka nikada nije težila bogatstvu, već je živela voleći ljude, prirodu, decu.

Prema najavama iz Kulturnog centra "Gradac" iz Raške, sledeće godine će, sa idejom da se njen lik i delo otrgnu od zaborava, prvi put biti organizovana manifestacija Milunkini dani.

Osim u Koprivnici, Milunkinom rodnom selu,gde njena kuća treba da bude otvorena na Vidovdan naredne godine, događaji će biti organizovani i u Jošaničkoj Banji.

Ovo mesto od 1995. ima Milunkinu spomen sobu, koja nikada nije završena, a to će naredne godine biti učinjeno u dogovoru sa Istorijskim muzejom Srbije, koji je opštini Raška na trajno korišćenje dao postavku posvećenu ovoj heroini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.