Milošoski: Makedonija neodlučna oko priznanja Kosova

Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošoski: Makedonija neodlučna oko priznanja Kosova

Ministar inostranih poslova Makedonije Antonio Milošoski izjavio je danas da je njegova zemlja, kada je reč o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, na "stend baju"



"Želimo da i sa Prištinom i sa Beogradom održimo normalne odnose, jer su važni trgovinski partneri. Za Srbiju nije tako lako da šteti Austriji ili Velikoj Britaniji, ali u slučaju Makedonije to bi bilo lakše i moglo bi postati iskušenje za radikalne snage u Srbiji", rekao je on u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Milošoski je istakao da je svaka albanska partija u Makedoniji zainteresovana za brzo priznavanje Kosova.

"Međutim, mi smo sa albanskim koalicionim partnerom, kao i sa opozicionom albanskom partijom, razgovarali i objasnili situaciju", dodao je šef makedonske diplomatije.

On sumnja da je Atina zainteresovana za komprimisno rešenje u sporu oko imena njegove zemlje, ocenjujući da je izostanak poziva za prijem u NATO zbog spora sa Grčkom bio veliko razočarenje za "malu makedonsku naciju".

"Mi smo to doživeli kao nešto veoma neodgovorno i nefer. Skoro 90 odsto Makedonaca podržava članstvo zemlje u NATO-u i proteklih godina smo učinili sve da bi ispunili svoje obaveze. Nažalost, neodgovorni korak Grčke nije samo štetio Makedoniji, već i verodostojnosti NATO-a", ocenio je Milošoski.

On je dodao da to neće sprečiti Makedoniju da dalje radi na evroatlantskoj integraciji zemlje.

"Bilo bi lakše sa pozivom u NATO. I dalje se ne smeju potcenjivati rizici u regionu. Makedonija nije sused Ssvedskoj i Norveškoj, već Kosovu i Srbiji", naveo je šef makedonske diplomatije.

Povodom spora oko imena Makedonije, Milošoski je rekao da bi dogovor bio lakši "kada bi Grčka prihvatila pravo Makedonaca na samoopredeljenje, da su stanovnici Makedonije Makedonci, da govore makedonski, i kada se ne bi opirala da, na primer, u formularima UN kod jezika i nacionalnosti navode "makedonski".

"Međutim, pitanje je da li Grčka uopšte želi kompromis, ili iza svađe oko imena stoji nešto drugo. Grčkoj nije stalno do imena Makedonije. Ona tu svađu koristi kao izgovor za negiranje nacionalnog i jezičkog identeta Makedonije i pravo na samoopredeljenje", zaključio je ministar spoljnih poslova Makedonije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.