Izvor: B92, 17.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milka Forcan u sukobu interesa?

Beograd -- Ispitaće se da li je Milka Forcan u sukobu interesa pošto je postavljena za predsednicu Saveta za promociju Srbije.

Predsednik Republičkog odbora za rešavanje sukoba interesa Milovan Dedijer kaže za B92 da se ispituje i da li je potpredsednica Delta Holdinga postala službenica Vlade Srbije i da će o tome taj odbor raspravaljati sledeće nedelje. Ministar trgovine Predlag Bubalo, koji je Milku Forcan predložio na ovo mesto kaže da nema sukoba interesa, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to funkcija savetnika koja se ne plaća.

Milku Forcan je država nedavno angažovala da sa svojim timom radi na promociji nacionalnog brenda Srbije. Ovaj slučaj naći će se pod lupom Odbora za rešavanje sukoba interesa, kaže Milovan Dedijer.

"Ne isključujem mogućnost da mi budemo nenadležni za ovaj slučaj ali time ne isključujem mogućnost da postoji sukob, ali treba da ga rešava neko drugi, neko ministarstvo", kazao je Dedijer.

Ministar trgovine Predrag Bubalo tvrdi da ovim izborom potpredsednica Delte nije ušla u Vladu Srbije i ističe da su za njen i izbor članova Saveta kriterijumi bili isključivo kvalitet i sposobnost. Ministar je pohvalio dosadašnji rad Milke Forcan.

"Pre svega Delta je postala regionalni lider i on je pokazala te rezultate u kreiranju imidža koji ima Delta. To što neko proizvoljno priča to me ne obavezuje", rekao je Bubalo.

Ministar kaže i da ako se utvrdi sukob interesa nema razloga da se to ne poštuje. "Onog momenta ako se egzaktno utvrdi da postoji bilo kakav sukob interesa za bilo kog člana Saveta , sigurno je da će biti zamenjen", rekao je Bubalo

Predlog ministra Bubala da se za promociju Srbije angažuje Milka Forcan jednoglasno su podržali i svi članovi Vlade. Savetnik premijera Srbije Milan Parivodić, potpredsednicu Delte poredi sa slavnim ženama iz istorije.

"Ona je neko ko je uspeo da bude prepoznat kao Marijana Delta grupe" rekao je Parivodić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da se o izboru Milke Forcan nije mnogo diskutovalo.

"Samo je ušlo u dnevni red bez velike raprave i tek kada su mediji počeli o tome da pišu počelo je o tome da se raspravlja. Ja smatram da ako neko ima tamo sukob interesa, dakle ako radi kao vlasnik agencije poslove za države on ne može da bude član", izjavio je Dinkić.

Potpredsednica Delta Holdinga koja je inače dobila nekoliko priznanja za odličnu saradnju sa medijima nije bila raspoložena da daje izjave za B92.

Kako je saopšteno iz službe za odnose sa javnošću ovog preduzeća, na postavljena pitanja B92 u vezi sa Savetom za brendiranje Srbije, za sada nemaju komentar.

I pored višednevnih poziva, ni članovi Saveta nisu želeli da komentarišu svoje nove angažmane.

U savetu su: Srđan Đurić - savetnik premijera Srbije za informisanje , Igor Avžner - savetnik za medije minista ekonomije i direktor agencije Fokus, Jelica Minić - iz Evropskog pokreta u Srbiji, Ivan Tasovac - direktor Beogradske filharmonije i Ana Trbović iz Instituta ekonomskih nauka koja je jedina pristala da za b92 da izjavu.

"Da li meni smeta sto je Milka Forcan predsednica saveta? Ja sam i ranije pisala o toj, doduše posredno. Dakle, kontroverzno jeste poreklo kapitala jeste, ali zakonski to nije na meni da odredim. Ali ono što nije kontoroverzno je njena izuzetna dobra volja da se uključi u ovaj projekat", rekla je Trbovićeva.

Ana Trbović smatra da su u Savet ušli stručni ljudi i da Delta nema nikakve koristi od ovog projekta. Priznaje da imidž kompanije u kojoj je zaposlena Milka Forcan nije sjajan ali da je inicijativa za svaku pohvalu.

"Nju razumem u smislu da je kao i ja putovala van Srbije da promoviše Srbiju i da nije bila zadovoljna sa onim što dolazi u ambalaži šta je to Srbija", kaže Trbovićeva.

Kako saznajemo, posle konstitutivne sednice Saveta, koja je održana ove nedelje, članovi će se ponovo sastati u četvrtak.

Inače, Srđan Šaper, direktor "Mekeneriskona" koji je imenovan za člana Saveta, tražio je od Vlade da ga razreši, jer nikada nije želeo da prihvati to mesto. Kao razlog naveo je da ima mnogobrojne obaveze i da bi učešćem u radu Saveta mogao da dođe u sukob interesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.