Izvor: B92, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milivojević: Kasni primena zakona

Beograd -- Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Ksenija Milivojević rekla da od oktobra 2006. u Srbiji nijedan zakon nije donet.

Zbog toga, objasnila je ona, kasni implementacija niza zakona. Milivojevićeva je agenciji Beta rekla da kada je reč o potpisivanju Sporazuma i stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU veliki broj zakona je donet još pre nego što su pregovori sa Evropskom unijom počeli, kao i posle, tokom trajanja pregovora.

"Ono o čemu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostalo da se pregovara su tehničke runde, pa za samo potpisivanje Sporazuma nije dramatična situacija. Međutim, tokom same primene, a s obzirom da bi primena krenula veoma brzo, tu bi parlament i Vlada Srbije morali brzo da rade da bi se nadoknadilo izgubljeno vreme", kazala je Milivojević.

Ona je objasnila da broj propisa u "aki komuniteru" svake godine uvećava i da je za Srbiju bolje da što brže i sistematičnije usklađuje svoje propise sa EU.

"Što se brže potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju brže će se nadoknaditi gubitak vremena, u suprotnom ulazimo u sivu zonu, odnosno u veliki problem kada je reč o procesu evropskih integracija", navela je Milivojević.

Ona je objasnila da je mnogo važnije kada se rade procene Evropske komisije kako se usvojeni zakoni sporovode, nije dobro da zakon ostane "mrtvo slovo na papiru".

"Kada je reč o sprovođenju zakona tu imamo dosta loš rejting, s obzirom da su mnogi zakoni usvojeni, ali nisu uspešno primenjeni", navela je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.