Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milena Milošević vs. Tomislav Nikolić

Predstavnici Demokratske stranke (DS) i Srpske radikalne stranke (SRS) obrazložili su danas u Skupštini Srbije predloge da Milena Milošević, odnosno Tomislav Nikolić, budu izabrani za predsednika parlamenta.

Demokratska stranka Srbije (DSS) založila se da poslanici Skupštine treba da glasaju za "ono što je logično", odnosno da novi predsednik Skupštine Srbije treba da bude iz redova SRS-a. Lider SPS-a Ivica Dačić pozvao je predstavnike SRS-a i DSS-a da sačine vladu narodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedinstva, sami ili uz podršku SPS-a, ili da se, ukoliko to ne može, ide na nove izbore. S druge strane, G17 Plus, LDP i stranke manjina podržavaju Milenu Milošević kao jedinog demokratskog kandidata za predsednika Skupštine Srbije.

Podršku Tomislavu Nikoliću, pored DSS-a i SPS-a, najavila je i Nova Srbija, tako da kandidat SRS-a ima 144 od ukupno 250 poslanika. Prema novom ustavu, međutim, predsednik i potpredsednici skupštine biraju se većinom glasova svih poslanika, odnosno za njihov izbor potrebno je najmanje 126 glasova. Prema poslovniku, kada su za predsednika predložena dva kandidata, a nijedan nije dobio potrebnu većinu, postupak izbora se ponavlja.

Nikolić potvrdio kandidaturu

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić potvrdio je ranije danas Tanjugu da će se kandidovati za predsednika Skupštine Srbije.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je ranije danas da će ta stranka podržati Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije. Aligrudić je novinarima u Domu Narodne Skupštine rekao da je DSS doneo takvu odluku prema demokratskom principu i da će glasati za onu političku stranku koja ima najviše poslanika. On je kazao da pregovori o vladi, za sada, nisu uspeli i naglasio da Skupština mora biti spremna da zaseda "po pitanju Kosova i Metohije u slučaju da bude ponovnih izbora". "U izboru kandidata (za predsednika Skupštine) opredelićemo se za drmokratski princip, a to znači da ćemo podržati onog kandidata one političke stranke koja je dobila najviše glasova na izborima", rekao je Aligrudić. On je dodao da bi DSS podržala i kandidata bilo koje druge stranke, koja je dobila najviše glasova, a ne SRS. Prema njegovim rečima, DSS je na konsultacijama šefova poslaničkih grupa saznala da će biti dva predloga za predsednika Skupštine Srbije - jedan koji je podnela DS, a drugi se očekuje da podnese SRS. Aligrudić je rekao da D S S učestvuje u konstituisanju parlamenta do kraja bez obzira na to da li će ili ne biti formirana nova vlada demokratskog bloka. "Ta politička stranka (DS) koja je podnela predlog za kandidata nije dogovorila sa strankama kojima pregovara skupštinsku većinu, niti je dogovorila novu Vladu Srbije", kazao je on. Kako je Aligrudić rekao, pregovori još nisu dali rezultate, jer "DS nije uspela, ne želi ili nema volje da se odupre pritiscima koji dolaze spolja za kadriranje u strukturama bnezbednosti", rekao je on. Aligrudić je dodao da se izbor predsednika Skupštine i vlade mora povezati, jer se "to radi u paketu i nemoguće je razdvojiti ovo od pregovora o Vladi Srbije". On je ponovio da je DSS jutros ponovo pozvala DS da prihvati ponudu DSS-a da se formira Vlada Srbije.

Demokratska stranka je ranije zvanično predložila Milenu Milošević za predsednika parlamenta. Njenu kandidaturu podržali su poslanici G17 Plus. Lider te stranke Mlađan Dinkić pozvao je DSS i NS da ne glasaju za Nikolića, ocenivši da motiv za izbor Nikolića ne sme biti odbrana Kosova i Metohije. "Kosovom se više ne može manipulisati na taj način", rekao je Dinkić i podsetio da je Nikolić bio u vladi sa socijalistima i da je "ta politika Srbiju dovela do sankcija, ratova i bombardovanja". Dinkić je apelovao na DS i DSS da se za govornicom ne prepucavaju o krivici za neuspeh razgovora o formiranju vlade, jer, kako je rekao, u parlamentu treba da se izabere demokratski premijer ako je to moguće. "Srušili ste radikale i Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. a sada zbog BIE dovodite Nikolića na vlast", rekao je Dinkić.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor najavio je da će poslanici te grupe podržati predlog Demokratske stranke (DS) da Milena Milošević bude izabrana za predsednika parlamenta. Pastor je za skupštinskom govornicom rekao da je očigledno da predlog DS neće dobiti podršku većine, za šta su odgovorne sve stranke koje su učestvovale u pregovorima o formiranju Vlade Srbije.

Šefovi poslaničkih grupa Demokratske stranke (DS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) danas su se na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije međusobno optuživali za neuspeh pregovora o formiranju Vlade Srbije.

Umesto da poslanici raspravljaju o izboru predsednika parlamenta, u Skupštini Srbije se od jutros vodi politička rasprava čija je glavna tema - ko je kriv za to što se DS i DSS nisu dogovorili o zajedničkom kandidatu za predsednika.

Šef poslaničke grupe DS Dušan Petrović je rekao da sa DSS nije postignut dogovor da u parlamentu bude uspostavljena ećina koja će Srbiju voditi u pravcu određenom 5. oktobra 2000. godine.

Obrativši se šefu poslaničke grupe DSS Milošu Aligrudiću, Petrović je rekao da DSS "ima pravo da proširi" prijateljstvo sa Srpskom radikalnom strankom (SRS), ali da će birači na izborima, za koje je rekao da će biti vrlo brzo, to umeti da ocene.

Aligrudić je rekao da DS nije ni imala nameru da pravi vladu sa DSS, a zvaničnike te stranke optužio je za "sprovođenje spoljnog diktata u sektoru bezbednosti", zbog čega, kako je rekao, nije postignut dogovor o personalnim rešenjima za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativnu agenciju.

Čedomir Jovanović zatražio udaljenje Nikolića zbog vređanja

Šef poslaničkog kluba Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je danas od Skupštine Srbije da sa sednice bude udaljen zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić, nakon što je govorio o knjizi Vojislava Šešelja "Ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića".

Nikolić je pre toga, replicirajući Dušanu Petroviću iz Demokratske stranke, kazao da mu preporučuje da pročita knjigu "Ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića".

Prethodno je Petrović govorio o političkoj nedoslednosti radikala i DSS-a, povodom podrške Nikoliću za izbor na mesto predsednika parlamenta, i to ilustrovao knjigom Vojislava Šešelja, koja se zove "Politički ortakluk Kurve Del Ponte i Kurve Del Koštunice".

Predsedavajuća parlamenta Borka Vučić nije se izjasnila o predlogu za udaljenje Tomislava Nikolića.

Nikolić: Nema koalicije, već skupštinske većine

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić rekao je za skupštinskom govornicom da danas nije napravljena koalicija, već je "stvorena skupštinska većina" za konstituisanje Narodne skupštine Srbije.

Nikolić je, učestvujući u raspravi, objasnio da najavljena podrška DSS njegovoj kandidaturi za predsednika parlamenta znači samo većinu koja je neophodna kako bi se skupština konstituisala i počela normalno da radi i da to ne predstavlja koaliciju tih stranaka.

Srpska radikalna stranka u novom sazivu ima 81 mandat, Koalicija DSS-NS 47mandata, a parlament Srbije ukupno ima 250 poslanika.

Podršku Nikoliću najavio je i SPS koji ima 16 mandata.

LDP: Novi izbori jedino rešenje

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je za LDP neprihvatljiva kandidatura Tomislava Nikolića za predsednika republičkog parlamenta, da su izbori jedino rešenje za izlazak iz krize i da očekuje od Demokratske stranke da preuzme odgovornost.

Posle konsultacija šefova poslaničkih grupa kod predsedavajućeg parlamenta Borke Vučić, Jovanović je novinarima najavio da će se LDP najoštrije suprotstaviti uspostavljanju parlamentarne većine o tom pitanju. "Na konsultacijama smo dobili neprihvatljivo obrazloženje, a činjenica je da su za Nikolića, pored SRS, u ovom trenutku i SPS i DSS", rekao je on.

Jovanović je kazao da nije iznenadjen politikom DSS-a i da smatra da je pitanje o kome će se danas raspravljati u republičkom parlamentu od suštinskog značaja za naše društvo. "Na ovom pitanju se prelama spremnost države da se transformiše, menja, modernizacuje, reformiše, uprkos svih otporima sa kojima se ta politika suočila od 12. marta 2003. godine", rekao je Jovanović.

"Kao poslanička grupa glasaćemo protiv tog predloga. Odbijamo učešće u radu Predsedništva Skupštine", poručio je Jovanović.

Jovanović očekuje od DS-a da preuzme odgovornost od "koje je bežala, ne samo tokom prethodna tri meseca, nego tokom prethodne tri godine". "Verovati u reformske potencijale Vojislava Koštunice i DSS-a je gubljene vremena i gradjani plaćaju cenu te pogrešne procene", smatra Jovanović.

Ilić: Podrška Nikoliću ne znači i podrška vladi SRS

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da podrška kandidatu Srpske radikalne stranke za mesto predsednika Skupštine ne znači da će Nova Srbija podržati i vladu u kojoj će učestvovati Srpska radikalna stranka. Prilikom otvaranja obilaznice kod Ovčar Banje, Ilić je rekao da bi kandidat DS-a Milena Milošević mogla da bude predsednica Skupštine ako je postignut dogovor o formiranju nove vlade između demokratskih stranaka. U suprotnom Nova Srbija će podržati kandidaturu Tomislava Nikolića, rekao je Ilić i istovremeno poručio predsedniku Srbije Borisu Tadiću da prekine da se dopisuje oko formiranja nove vlade i sedne za pregovarački sto.

"U Srbiji ima 1000 poslova, ima i sredstava, samo treba da se formira vlada i da se počne sa realizacijom sredstava" rekao je Ilić.

Dinkić pozvao Vučića na sud

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić pozvao je danas šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića da obojica ukinu poslaničke imunitete i da idu na sud.

"Vi samo pričate prazne priče. Neću imunitet, gospodine Vučiću. Sad sam poslanik, nisam ministar, i hoću da idem na sud i da tamo objasnite sve laži koje ste iznosili o meni", rekao je Dinkić u Skupštini Srbije.

Aleksandar Vučić je u replici poručio Dinkiću da je "najveći pljačkaš u istoriji Srbije".

"Vi ste ubica. Toliko ste ljudi indirektno ubili da me čudi kako možete da izađete napolje", odgovorio je Dinkić.

"Jedva čekam to suđenje, gospodine Dinkiću. Ja vas pozivam da ispunite obećanje. Tužite me što pre, i recite ime i prezime čoveka koga sam ja ubio", rekao je Vučić.

Dačić: SRS, DSS i SPS da sačine vladu narodnog jedinstva

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Ivica Dačić pozvao je danas Srpsku radikalnu stranku i Demokratsku stranku Srbije da naprave vladu narodnog jedinstva, sami ili uz podršku SPS, ili da se, ako to ne može, ide na nove izbore.

Najavljujući da će poslanici SPS glasati za izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije, Dačić je istakao da uživa u polemici koja se vodi u parlamentu, jer to predstavlja "konačnu sahranu onog što se nekad zvao DOS". Uz konstataciju da građani ne razumeju razloge zašto ne može da se postigne dogovor o novoj Vladi, Dačić je ocenio da, ako zaista niko u Srbiji ne može ni sa kim, onda više ne vidi svrhu političkog delovanja sadašnje političke elite.

"Valjda su srušeni u Srbiji 'berlinski zidovi' između političkih stranaka... Ako nismo spremni da stavimo tačku na političku istoriju, onda ova zemlja nikad neće imati budućnost", rekao je Dačić, naglašavajući da Srbija ne može da čeka da se stranke "dogovaraju i nagađaju" o Vladi, jer je zemlji sve teže.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.