Mihajlović sa Čen Bo o saradnji u energetici, posle sa direktorima Svetske banke i IFC o zelenoj energetici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2021, 14:56

Mihajlović sa Čen Bo o saradnji u energetici, posle sa direktorima Svetske banke i IFC o zelenoj energetici

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo o aktuelnim projektima koje kineske kompanije realizuju u Srbiji, kao i mogućnostima nove saradnje u energetici i rudarstvu.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Mihajlović je izvestila ambasadorku o statusu projekta "Kostolac B3", koji realizuje kineska kompanija CMEC, kao i o saradnji sa kompanijama "Ziđin koper" i "Ziđin majning".

"Imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odličnu saradnju sa svim kompanijama i Ministarstvo je tu 24 sata da pruži podršku, da se ugovorena dinamika radova poštuje, da sva dokumentacija bude u skladu sa našim zakonima i standardima zaštite životne sredine i da prevaziđemo izazove koje pandemija virusa korona nosi. Radujemo se otvaranju novog rudnika 'Čukaru Peki'", rekla je Mihajlović.

Navela je da je Srbija dobila četiri nova zakona u oblasti rudarstva i energetike i da se završava i novi investicioni plan.

"Prostora za ulaganja u energetici je mnogo i kineske kompanije su dobrodošle", poručila je Mihajlović.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da su, pored infrastrukture, rudarstvo i energetika važne oblasti saradnje dve zemlje.

"Već smo postigli dobre rezultate, ali puno je potencijala za saradnju u budućnosti. Naši nacionalni ciljevi su zaštita životne sredine i zelena energetika", rekla je ambasadorka.

Navela je da Kina ima visoke tehnologije za modernizaciju termoelektrana, kao i razvijene tehnologije za izgradnju vetro i solarnih elektrana.

"Tu smo da razmenjujemo iskustva i znanja. Kada je reč o poslovanju kineskih kompanija, nema dileme, nijednoj kompaniji nije dozvoljeno da krši domaće standarde i da radi mimo zakonskih regulativa", rekla je Čen Bo.

Mihajlović sa direktorima SB i IFC o novim investicijama

Mihajlovićeva je danas razgovarala i sa direktorom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom i regionalnim menadžerom za centralnu i jugoistočnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Arijem Naimom o novim investicijama i zelenoj energetici.

Kako je saopštilo Ministarstvo, bilo je reči i o saradnji na projektima u oblasti energetike i rudarstva.

Mihajlović je rekla da četiri nova zakona koja su doneta u oblasti energetike i rudarstva predstavljaju prvi korak u energetskoj tranziciji, ali su važni i za privlačenje novih investicija u oblasti energetike.

"Naša vizija su zelena energetika i zelena Srbija i na tome ćemo raditi i kroz dva strateška dokumenta koja pripremamo, a to su integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu i nova strategija razvoja energetike", kaže Mihajlović.

Izrazila je uverenje da može zajednički da se radi kako na razvoju obnovljivih izvora energije, tako i u oblasti energetske efikasnosti, kao i na pitanjima iz oblasti rudarstva koja su u vezi sa energetskom tranzicijom.

Stiven Ndegva je rekao da je u prethodnom periodu urađen veliki zajednički posao u saradnji Svetske banke sa potpredsednicom Mihajlović i njenim timom i istakao da će u narednom periodu težište biti posebno na obnovljivim izvorima energije, ali i problemu energetskog siromaštva.

Ari Naim pohvalio je izradu novih zakona iz oblasti energetike i istakao da energetska tranzicija zahteva značajne investicije privatnog sektora.

Kako je naveo, IFC ostaje posvećen podršci projektima u oblasti energetike, kako kroz opredeljivanje resursa za podršku privatnim investitorima, tako i ekspertizom u oblasti zelene energije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Mnogo prostora za saradnju sa Kinom u energetici i rudarstvu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2021

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, je danas sa ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo razgovarala o aktuelnim projektima koje kineske kompanije realizuju u Srbiji, kao i mogućnostima nove saradnje u energetici i rudarstvu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.