Mihajlović: Žene i muškarci imaju jednake šanse za ekonomski razvoj u Srbiji

Izvor: Blic, 02.Feb.2016, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Žene i muškarci imaju jednake šanse za ekonomski razvoj u Srbiji

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, kojim su stvorene jednake šanse za njihov ekonomski razvoj u Srbiji.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je da oba pola sada imaju potpuno ravnopravan položaj u svim segementima, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Ženama više neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smeti da postavljaju pitanja „kad planirate da se porodite“, ili „pošaljite nam fotografiju“ prilikom konkurisanja za posao. Trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke - izjavila je Mihajlović i dodala da se zakon pripremao više od godinu dana.

Ona dodaje i da zakon propisuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u upravljačkim i nadzornim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport.

U međunarodnim telima (OEBS, Savet Evrope, regionalne institucije) biće identičan broj muškaraca i žena.

- Posle usvajanja ovog zakona mnogo više pažnje davaće se prevenciji nasilja nad ženama, a ne da se kao do sada bavimo posledicama. Posebna zaštita predviđena je za žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane roditelje i žrtve nasilja - dodala je Mihajlović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.