Izvor: B92, 12.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: U Srbiji više nema organizovanih krimi grupa

Beograd -- Ministar policije Dušan Mihajlović izjavio je u petak da u Srbiji više "nema organizovanih kriminalnih grupa" i da su razbijene 123 organizovane grupe, čiji članovi čekaju suđenje. "Razbijene su 123 grupe sa 844 člana, od kojih je većina uhapšena i čeka suđenje", rekao je Batić na svečanosti u Palati pravde, povodom pomoći Evropske unije za rekonstrukciju sudnica. Evropska unija će sa 500 hiljada evra pomoći rekonstrukciju najveće sudnice u Palati pravde, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se ubuduće koristiti za suđenja vezana za organizovani kriminal. Ministar pravde Srbije Vladan Batić ocenio je da pomoć Evropske unije potvrđuje da je Srbija na pravom putu ka evropskim integracijama.

Evropski komesar za međunarodne odnose Kris Paten, koji je prisustvovao svečanosti, izjavio je da je vladavina prava najvažnija za razvitak demokratije, i dodao da vladavina prava mora da važi i za vlast i za građane. "Za to je potrebno nezavisno sudstvo i zatvori gde se ljudi drže u razumno dobrim uslovima", kazao je Paten. On je rekao da je EU preko Evropske agencije za rekonstrukciju namijenila 16 miliona evra za izgradnju institucija vladavine prava u Srbiji - sektore pravosuđa i unutrašnjih poslova. Od te sume 500.000 evra namijenjeno je za rekonstrukciju sudnice u Palati pravde u Beogradu, gde će biti vođeni procesi protiv optuženih za organizovani kriminala. "Organizovani kriminal podriva sve institucije i prosperitet društva, zbog čega je EU privržena da i dalje pomaže reforme u Srbiji i uspostavljanje demokratskih institucija i vladavine prava", rekao je Paten.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.