Mihajlović: Nema cenzure u Vladi

Izvor: Politika, 18.Mar.2011, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Nema cenzure u Vladi

BEOGRAD – Vlada Srbije odbacila je danas prigovore da je uspostavila cenzuru i ograničenja u komunikaciji članova vlade sa medijima.

„Nema cenzure niti bilo kakvih ograničenja u komunikaciji članova vlade i zaposlenih u vladi sa medijima. Zakon o vladi je jasan i ne dopušta da članovi vlade daju anonimno izjave, već pod imenom i prezimenom, što će sigurno unaprediti komunikaciju s javnošću i kredibilitet informacija”, rekao je agenciji Beta direktor Vladine kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

To je, prema njegovim rečima, pošten odnos i prema javnosti i prema istini i prema vladi kao „timu koji odgovorno rešava probleme građana”.

Mihajlović je rekao da Zakon o vladi propisuje da članovi vlade u javnosti zastupaju odluke vlade, bez obzira na to da li su glasali protiv ili bili uzdržani, što je, kako je rekao, „nesporno i uobičajeno u svakoj vladi”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je u četvrtak kao vladinu „cenzuru” to što su intervjui sa dva člana Vlade za list „Danas”, prema navodima lista, stopirani u poslednjem trenutku.

„Smatramo da je reč o svojevrsnoj cenzuri jer građani imaju pravo da znaju šta misle i nameravaju ministri i drugi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. Državni organi su obavezni da građanima omoguće slobodan pristup informacijama, a ne da taj pristup blokiraju”, navodi se u jučerašnjem saopštenju NUNS-a.

Skupština Srbije usvojila je 11. marta izmene Zakona o vladi, kojima je predviđeno da su članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi Vlade dužni da u javnim izjavama i nastupima u javnosti izražavaju i zastupaju stavove Vlade.

Takođe je predviđeno da je odluku vlade dužan da zastupa u javnosti i član Vlade koji je glasao protiv nje ili je gbio uzdržan.

Zakonskim izmenama predviđeno je i da se informacije o radu vlade ne mogu davati na način „na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član Vlade, državni sekretar i direktor posebne organizacije i službe Vlade daje informaciju”.

Beta

objavljeno: 18.03.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.