Izvor: B92, 07.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlov kritikovao pojedine izmene seta pravosudnih zakona

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije, izmedju ostalog, raspravljaće u ponedeljak o setu pravosudnih zakona za borbu protiv organizovanog kriminala. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov najavio je da će poslanici te stranke podržati izmene ovih zakona koje su u skladu sa medjunarodnim odredbama o zaštiti ljudskih prava. Mihajlov je, medjutim, istakao da pojedine izmene nisu u skladu sa medjunarodnim propisima i da će zato te odredbe DSS pokušati da promeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << amandmanima: "Uvodi se 60 dana pritvora i smatramo da su ove odredbe apsolutno neadekvatne i da potpuno narušava ustavom uspostavljeni sistem podele vlasti i policiji se daje veliko pravo. Još kada se uzme u obzir da je suspendovano pravo na branioca, žalbu i sudsku zaštitu, govori se o tome da se jednostavno ukidaju elementarna ljudska prava i da mi dobijamo jednu policijsku državu koja nakon okončanja vanrednog stanja treba da služi zaštiti vlasti, a ne zaštiti države od organizovanog kriminala", kaže Mihajlov. Dejan Mihajlov je dodao da bi usvajanje tih izmena otvorilo i mogućnost tužbi protiv države pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Mihajlov je odbacio tvrdnje da ta stranka i njen lider Vojislav Koštunica snose političku odgovornost za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića. Mihajlov je naveo da Koštunica nije mogao da smeni šefa Državne bezbednosti Srbije Radomira Markovića, jer je on bio u nadležnosti tadašnje prelazne vlade: "To nije bila nadležnost predsednika Koštunice. Ako je to bila njegova nadležnost, po čemu onda ne bi bila nadležnost tada saveznog ministra unutrašnjih poslova Zorana Živkovića da on smeni Radomira Markovića. Ako već neko govori o odgovornosti Koštunice što ga nije smenio, što ne govori o odgovornosti Zorana Živkovića koji je možda još pozvaniji bio kao savezni ministar unutrašnjih poslova. Ako već govorimo o tome, dajte da pogledamo malo unazad, pa da vidimo ko je još iz Miloševićevog vremena bio sedam godina, vodio Službu državne bezbednosti Jovicu Stanišića. Njega niko ne pominje. On je utemeljio i tu službu i Crvene beretke i njegovi najbliži savremenici su komandovali Crvenim beretkama", rekao je Mihajlov. Mihajlov je, ujedno, objasnio da Vojislav Koštunica nije smenio tadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Nebojšu Pavkovića sve dok nije bio završen deo reformi u armiji i dok Pavković nije postao smetnja daljim promenama. Prema njegovim rečima, oni koji traže Koštuničinu političku odgovornost treba da preispitaju i odgovornost onih koji su imenovali visokog funkcionera DB-a Milorada Bracanovića i zamenika javnog tužioca Milana Sarajlića koji su uhapšeni tokom istrage o Djindjićevom ubistvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.