Izvor: B92, 01.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlov: EU će uvesti protektorat

Novi Sad -- EU će uvesti formalni protektorat jer ne može da dozvoli da Srbija ostane crna rupa na mapi Evrope, ocenjuje Mihajlo Mihajlov.

"Nadam se da će EU, ne radi nas nego radi sebe, da podigne standard, uloži novac i učini mnogo za razvoj Srbije. Tako da mislim da je to jedina nada, jer je u samoj Srbiji raspoloženje još uvek antievropsko", rekao je publicista Mihajlov, poznati disident u vreme Josipa Broza, u intervjuu koji objavljuje novosadski "Građanski list". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Mihajlov smatra da je politička elita u Srbiji nedorasla trenutku i da je takođe antievropska, kao i da je "dodatni problem" to što je i uticajna Srpska pravoslavna crkva "antievropska i nacionalistička".

Prema njegovim rečima, pitanje je dana kada će Kosovo i Crna Gora i zvanično postati samostalne države, samo što u Srbiji nijedan političar, iako je toga svestan, to ne sme da izgovori. Mihajlov je ocenio da će konačno rešenje statusa Kosova i državne zajednice SCG uticati pozitivno i na zbivanja u samoj Srbiji, koja će konačno biti okrenuta samoj sebi i početi da rešava šta će sama sa sobom.

On je upozorio da nema suocavanja s prošlošću, odnosno, da je još uvek dominantno da se "zločini koji su počinjeni u naše ime pokušavaju opravdati zločinima drugih nacija nad nama". "Pogledajte samo kakve su reakcije bile na snimak streljanja šestorice Bošnjaka. To je prvo izazvalo ogroman šok i u velikoj meri je prvi put mnogim ljudima otvorilo oči. Ali, onda je počela relativizacija zločina. Mislim da bi upravo takvim putem, neprestanim prikazivanjem snimaka zločina, bez ikakvih komentara, ljude trebalo suočavati s prošlošću", naveo je on.

Mihajlov, koji je dva puta bio hapšen u vreme Titove vladavine, posle čega je otišao u SAD, u Srbiju se vratio pre četiri godine, jer, kako kaže, "ne postoji bolje mesto na svetu za jednog istraživača, naučnika i posmatrača od današnje Srbije i Beograda".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.