Izvor: B92, 17.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović traži kvorum u skupštini SCG

Beograd -- Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Mićunović demantovao je u subotu da je postavio ultimatum kolegama iz DOS-a da će, ukoliko se ne reši problem prisutnosti poslanika na sednicama parlamenta Srbije i Crne Gore, on kao predsedavajući podneti ostavku. Ta informacija koju je objavio Blic, prema Mićunovićevim rečima, nije tačna. "Obratio sam se kolegama iz DOS-a, pozvao ih na disciplinu i da izvrše pritisak na svoje poslanike, kako bismo zajedno pronašli načine na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje možemo dobiti kvorum - može, na primer, neko od ministara da podnese ostvaku i da da nekom drugom da bude poslanik. Nikakvih ultimatuma, o kojima govori Blic, nije bilo. Ja ne dajem ultimatume, pogotovo ne svojim kolegama", rekao je Mićunović.

On je pozvao DOS da reši pitanje dolaska svojih poslanika u parlament državne zajednice, jer je neophodno doneti puno važnih zakona. "Mi ćemo to urediti bolje, kada bude donet novi poslovnik. Ali, mi moramo da dođemo do novog poslovnika. U novom poslovniku moraćemo da odredimo dane za glasanje, kako bismo bili sigurni da će svi poslanici doći. Jer, ako imate tako tanku većinu od dva-tri glasa, uvek neko može da se razboli ili je na nekom putu... Dakle, vi za donošenje doluka morate da čekate sledeću priliku kada će svi biti tu. Mi nemamo ništa od toga da nešto stavimo na glasanje, pa da to ne prođe. Posle je opozicija srećna, mada ja ne znam zašto, jer se taj zakon ponovo posle mora staviti na glasanje. To je samo gubljenje vremena. Da ne bismo gubili vreme, da bi parlament bio efikasan, mora da se obezedi način da svi dolaze na sednice, kako bi zakoni bili izglasavani. To je stvar discipline, bez koje parlament ne može da radi", rekao je Mićunović.

Savezna poslanica iz redova Demokratske alternative, članice DOS-a, Nada Kolundžija katala je za Radio B92 da tokom rasprave ne moraju biti prisutni svi poslanici. U trenutku glasanja o pojedinim zakonskim predlozima međutim, trebalo bi obezbediti kvorum, rekla je ona.

"Očigledno je da u parlamentima, koji bi trebalo da imaju izuzetno živu zakonodavnu aktivnost, dakle da mnogo rade, poslovnike bi trebalo urediti tako da poslanici nisu obavezni da sede i prate raspravu. To je tako u većini demokratskih parlamenata - postoje dani za glasanje, tada je potreban kvorum i tada se na osnovu predviđene većine donose odluke. Oigledno je da i neki poslanici imaju previše obaveza i da ne mogu da postignu sve. Treba videti i ukoliko neki poslanici imaju neke prioritetne dnevne obaveze, oni treba da budu zamenjeni" rekla je Kolundžija.

Potpredsednik DSS i savezni poslanik Zoran Šami rekao je da nije zadovoljan radom parlamenta Srbije i Crne Gore. On je Radiju B92 rekao da su već probijeni svi rokovi za donošenje osnovnih zakona za funkcionianje državne zajednice. "Na primer, tekst Zakona o savetu ministara usvojen je tek nakon mesec dana, a zakon o sudu još nije došao na dnevni red, kao ni izbor sudija. Očigledno je da vladajuća većina ima početka u funkcionisanju na samom početku i često su žrtve malih stranaka, poput crnogorskog SDP. Očigledno će vladajuće većine morati da pokažu da imaju želju da donesu neke zakone u tom parlamentu. Takođe, moraće da pokažu da umeju da vladaju", rekao je Šami. On je kazao da do sada u parlamentu nisu prošle inicijative DSS za hitnu raspravu o stanju na Kosovu, i o ratfikaciji Evropske povelje o ljudskim pravima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.