Izvor: Blic, 17.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović ostavkom uteruje kvorum u Skupštini SCG

Mićunović ostavkom uteruje kvorum u Skupštini SCG

BEOGRAD - Predsednik Skupštine SCG Dragoljub Mićunović, kako 'Blic' saznaje, uputio je DOS ultimatum koji podrazumeva da će ukoliko se ne reši pitanje kvoruma u parlamentu zajednice podneti ostavku na mesto predsednika ovog tela. Na preksinoćnom sastanku 'užeg' dela DOS, Mićunović je, kako nam je rečeno, insistirao na rešenju ovog pitanja, rekavši da je spreman da da ostavku ukoliko se i dalje bude obesmišljavao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rad Skupštine SCG.

Revoltiran čestim prekidima sednica zbog manjka poslanika iz redova vladajuće koalicije, Mićunović je posle prekida prekjučerašnje sednice predložio da se razreše funkcija oni poslanici koji imaju dvostruka poslanička mesta u Skupštini Srbije i parlamentu zajednice, kao i da se novim poslovnikom odrede dani za glasanje.

- Tada bi trebalo svi da budu na okupu, makar bilo potrebno da budu donošeni i na nosilima - rekao je Mićunović. Skupština SCG trenutno radi na osnovu privremenog poslovnika s obzirom na to da nije usvojen zakon o Skupštini sa kojim bi zajedno u paketu bilo i rešavanje pitanja tehničkog vođenja sednica parlamenta. Takođe, u Skupštini SCG ne postoje ni poslanički klubovi jer nije utvrđen poslovnik. Kada se obavljaju konsultacije stranaka u vezi sa zakonskim rešenjima, na njima prisustvuju predstavnici stranaka koji neformalno slove za šefove poslaničkih klubova.

Toplica Đorđević, kandidat za šefa poslaničke grupe DOS ističe za 'Blic' da se slaže sa Mićunovićevim stavom o potrebi da poslanici budu disciplinovaniji, ali i da ne vidi način kako bi mogli da se izaberu neki drugi poslanici.

- Politička realnost u srpskom parlamentu nalaže da je jedino rešenje izmena poslovnika kojim će se predvideti dani za glasanje. Na nivou DOS bi možda trebalo uvesti i pravljenje plana rada obe skupštine kako se sednice ne bi poklapale - smatra Đorđević.

- Dobar deo poslanika DOS je na odgovornim funkcijama. U Vladi su Čović, Batić, Isakov i Veselinov i imaju mnogo obaveza. Postoji i pitanje političke realnosti, jer stranke u DOS imaju različit odnos prema zajednici - rekao je Đorđević. Đorđević ističe da bi zakon o Skupštini SCG trebalo da se naredne nedelje nađe na dnevnom redu parlamenta zajednice, budući da je, kao i novi poslovnik, skoro završen. N. M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.