Mićunović: Voleo bih da Iran poštuje ljudska prava

Izvor: Blic, 14.Jul.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Voleo bih da Iran poštuje ljudska prava

BEOGRAD - Ambasada Irana u Beogradu uputila je juče protestno pismo Ministarstvu spoljnih poslova Srbije povodom stavova koje je o Iranu izneo predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović, navodeći da Iran nije demokratska država.

- Ja bih stvarno voleo da Iran poštuje ljudska prava, ali neka to komentariše Ministarstvo spoljnih poslova - rekao je kratko za „Blic" Mićunović koji je poručio ambasadoru Irana da je trebalo da pročita stenogram, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre nego što je uputio protesnu notu srpskom ministarstvu spoljnih poslova.

„Na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije na kojoj je bilo reči o državi Iran ja uopšte nisam bio prisutan. O tome je govorio samo poslanik DSS-a Miloš Aligrudić, navodeći u svom govoru, potpuno neistinito, da sam ja izjavio da je Iran nedemokratska država", rekao je Mićunović Tanjugu.

Šta se, zapravo, dogodilo? Prekjuče je u skupštinskoj raspravi, šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić izjavio da parlament još nema formiranu grupu prijateljstva s Iranom zato što Dragoljub Mićunović smatra da „Iran nije demokratska država".

Ambasador Irana Abolghasem Delfi je hitro napisao protestno pismo u kome je naveo da očekuje da će se „delotvornim angažovanjem" ministra Vuka Jeremića sprečiti ponavljanje „neodgovornih i zabrinjavajućih izjava" i da će se preduzeti mere za njihovo ispravljanje. Ambasador je izjavu Mićunovića ocenio kao „neosnovanu i neodgovornu".

- Ovo nije prvi put da predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine daje izjave na račun zemlje kao što je Iran, koja ima prijateljske odnose sa Srbijom - navodi se u protestnom pismu upućenom Jeremiću.

Srbija ima više od 30 grupa prijateljstava, a poslanici su najzainteresovaniji za SAD, Rusiju i egzotične zemlje...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.