Izvor: B92, 14.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Što pre doneti Zakon o NBS

Beograd -- Vladajuća koalicija DOS ima jasan stav da Zakon o Narodnoj banci Srbije treba da bude donet što pre, rekao je u subotu predsednik Demokratskog centra Dragoljub Mićunović. "Koga će parlament Srbije izabrati za guvernera stvar je samog parlamenta. Ali mi ne možemo da imamo vršioca dužnosti (v.d.) guvernera Narodne banke Srbije. Svi smo mi birani, prema tome ne razumem zašto bi iko imao nešto protiv toga da se taj zakon donese što pre i da se onaj guverner, koji ima poverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta, izabere", rekao je Mićunović novinarima u pauzi današnje sednice Glavnog odbora DC.

Mićunović je naglasio da guverner centralne banke ne može da bude biran "ni na referendumu, ni u anketama", već da postoji Ustavom predviđen način njegovog izbora u Parlamentu i dodao da sadašnji v.d. guvernera Narodne banke Srbije Mladjan Dinkić može da bude ponovo izabran za guvernera, ukoliko ga neka parlamentarna stranka predloži za tu funkciju.

Mićunović je istakao da lideri DOS-a na sednici nisu pominjali nijednu konkretnu osobu koja bi mogla da zameni Dinkića na funkciji guvernera NBS i da će se o tome raspravljati kad dođe vreme za izbor guvernera. Predsednik DC-a takođe je ocenio da su zalaganja za samostalnu Srbiju veoma štetna za ulazak Srbije u Evropsku uniju. On je dodao da od samita u Solunu očekuje da se reše neka od osnovnih pitanja, vezanih za razvoj i napredak zemalja zapadnog Balkana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.