Izvor: Danas, 27.Nov.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: O soliranjima će odlučivati organi stranke

Beograd - - Demokratska stranka više neće tolerisati istupe svojih članova koji budu odskakali od izborne platforme koju bi u nedelju trebalo da usvoji stranački Glavni odbor. To za Danas potvrđuje i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, koji kaže da Glavni odbor u ime stranke staje iza izborne platforme i da nakon toga privatna mišljenja pojedinaca, iako na njih imaju pravo, stranku ne treba da obavezuju.

- Ukoliko posle usvajanja izborne platforme bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << bilo iskakanja od nje, stranački organi će reagovati i meriti štetu koja se na taj način pravi stranci i na osnovu toga će odlučivati o daljim potezima – navodi Mićunović, odgovarajući na naše pitanje kako će se stranka ponašati prema potpredsedniku Borislavu Stefanoviću, koji je na korak od izlaska iz stranke i čiji program Glavni odbor neće ni uzeti u razmatranje.

Mićunović objašnjava da DS u nedelju neće usvajati novi stranački program jer izvorni program demokrata, kako kaže, postoji već 26 godine.

- To neće biti ni izborni prorgam, već izborna platforma. Kada budu raspisani izbori, stranački izborni štab će napisati poseban program za konkretne izbore. U pisanju platforme je učestvovalo mnogo ljudi i bilo je mnogo predloga na raspolaganju. Očekujem da će mnogi članovi GO učestvovati u raspravi i predlagati amandmane na predloženi tekst, objašnjava Mićunović. On nije želeo da otkriva detalje o programu, rekavši da će svoje mišljenje o njemu reći na sednici GO.

Sednici GO, prema najavama, neće prisustvovati Borislav Stefanović, jer, kako je nedavno rekao, neće da učestvuje u nečemu što je unapred dogovoreno, kao i zbog toga što je jasno da se o njegovom programu, koji predviđa promenu politike i ideološki, vrednosni i politički i kadrovski zaokret, neće raspravljati.

U DS kažu da je u izradi predizbornog programa učestvovalo gotovo 200 ljudi, kao i da su u njega uključeni i delovi predloga koje su davali članovi stranke, poput Borislava Stefanovića. Međutim, o tim predlozima se neće raspravljati pojedinačno, jer to, kako poručuju, nije u skladu sa stranačkim statutom i procedurama.

Na dnevnom redu sednice je i izveštaj o radu stranke između dve sednice Glavnog odbora, kao i izveštaj o radu Izvršnog odbora DS-a.

Nema uslova za fer izbore

U Srbiji danas ne postoje uslovi za fer i demokratske izbore i DS će tražiti podršku od svih svojih evropskih partnera, ali i svih građana Srbije za dostizanje tih uslova, rekao je predsednik DS Bojan Pajtić u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom. Pajtić je tom prilikom preneo zahvalnost za objektivan i iskren Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2015. Naročito je naglasio značaj zabrinutosti EU za stanje medijskih sloboda koje su detaljno elaborirane u Izveštaju gde se precizno opisuju slučajevi zastrašivanja, otpuštanja pa čak i prebijanja novinara u Srbiji.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.