Mićunović: Nisam davao kvalifikacije o Iranu

Izvor: Politika, 13.Jul.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Nisam davao kvalifikacije o Iranu

BEOGRAD – Predsednik skupštinskog Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović izjavio je danas da nikada zvanično nije davao kvalifikacije ni o jednoj zemlji, pa ni o Iranu, i da je iznenađen reakcijom ambasadora te zemlje.

Ambasada Irana uputila je protesno pismo Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zbog tvrdnje Mićunovića „da je Iran nedemokratska zemlja”, kako je to juče u skupštinskoj raspravi preneo šef poslanika Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Mićunović je novinarima u parlamentu kazao da „to nije njegova zvanična izjava”.

„Ovde ne postoji zvanična izjava. Nikada ni o jednoj zemlji ne bih javno davao bilo kakve kvalifikacije. A to, da li je neka zemlja demokratska ili ne, to su procene… To je stvar slobodne debate. Prema tome, to nije pitanje o kome treba da raspravljamo”, rekao je Mićunović.

On je dodao da će ambasadoru te zemlje Abolghasem Delfiju uputiti pismo u kome će objasniti da „u Skupštini Srbije poslanici mogu da govore šta hoće”.

„To je bio naš razgovor usput (sa Aligrudićem), što ne može biti predmet nikakve rasprave, pogotovo ne reagovanja ambasadora. Ja ću ambasadoru napisati pismo i, za razliku od njega, ljubazno mu reći, neću mu pretiti, da u našoj skupštini, demokratskoj, poslanici mogu da govore šta hoće i da se vrlo često o mnogim zemljama ovde govori”, naveo je Mićunović.

On je dodao da je ambasador Irana „dobrodošao” u Skupštinu Srbije, kao i da Odboru za inostrane poslove do sada nije stigla nikakva inicijativa za formiranje grupe prijateljstva sa tom zemljom. Takođe, dodao je, o osnivanju te grupe će se raspravljati čim neka poslanička grupa to predloži.

Aligrudić je u jučerašnjoj skupštinskoj raspravi rekao da mu je Mićnović, kao obrazloženje na pitanje što još uvek nije formirana grupa prijateljstva sa Iranom, rekao da je to nedemokratska država, koja ne poštuje prava žena I ima smrtnu kaznu.

Aligrudić je ranije danas novinarima u parlamentu „pojasnio” da Mićunović to „nije rekao javno” i da je to bio razgovor predsednika Odbora za inostrane poslove i potpredsednika tog tela.

„Njegov odgovor na moje pitanje zašto nije formirana grupa prijateljstva bio je, a on to priča svakome, da Iran nema dovoljan demokratski kapacitet”, objasnio je Aligrudić.

------------------------------------------------------------

Protest Irana  zbog Mićunovićevog stava

BEOGRAD – Ambasada Irana u Beogradu uputila je danas protestno pismo Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, povodom stavova koje je o Iranu izneo predsednik odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović, navodeći da Iran nije demokratska država.

Tokom jučerašnje skupštinske rasprave, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić je rekao da Skupština Srbije još uvek nema formiranu grupu prijateljstva sa Iranom, a da mu je Dragoljub Mićunović kao obrazloženje za to naveo da „Iran nije demokratska država”.

Ambasador Irana Abolghasem Delfi je izrazio nadu da će se „delotvornim angažovanjem” ministra Vuka Jeremića sprečiti ponavljanje „neodgovornih i zabrinjavajućih izjava” i da će se preduzeti mere za njihovo ispravljanje.

Ambasador je izjavu Mićunovića ocenio kao „neosnovanu i neodgovornu”, istakavši u pismu, koje je dostavljeno Tanjugu, da njegova zemlja ima jednu od najdemokratičnijih vlada u regionu Bliskog istoka”.

„Ovo nije prvi put da predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije daje izjave na račun zemlje, kao što je Iran, koja ima prijateljske odnose sa Srbijom, a nadamo se da će ovo biti poslednji put”, navodi se u protestnom pismu upućenom ministru Jeremiću.

Tanjug

objavljeno: 13.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.