Izvor: B92, 20.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Neka izađu sa svojom listom pred Parlament

Beograd -- U Beogradu je u ponedeljak uveče održan sastanak radne grupe za pripremu koalicionog sporazuma za sastav nove Vlade. Sastanku su prisustvovali Dragan Maršićanin iz Demokratske stranke Srbije, Mlađan Dinkić iz G17 plus i Bojan Dimitrijević iz koalicije Srpski pokret obnove-Nova Srbija, a u ime Demokratske stranke sastanku je trebalo da prisustvuje Dragoljub Mićunović. Do toga, međutim, nije došlo, jer ga je, kako je objasnio za B92, "Maršićanin obavestio da u sedište >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DSS dođe tek pošto bude sačinjen koalicioni plan, koji bi bio ponuđen DS, čija se podrška očekuje. "U tome nismo želeli da učestvujemo", rekao je Mićunović. Jedan od učesnika sastanka Mlađan Dinkić, osim činjenice da se razgovaralo o formiranju manjinske Vlade, novinarima nije želeo da iznese druge detalje. "Radilo se o čisto neformalnom i tehničkom sastanku. To je bio sastanak koji je trebalo da reguliše odnose tri stranke koje bi činile manjinsku Vladu, da bi se kasnije išlo na regulisanje odnosa s četvrtom strankom. To je bilo to i milsim da je to normlano", rekao je Dinkić.

Povodom izostanka predstavnika demokrata sa sastanka, Dinkić je novinare uputio na domaćina Maršićanina, koji je izbegao da odgovori na to pitanje. Neučešće demokrata u pregovorima nije komentarisao ni predsednik DSS Vojsilav Koštunica. Gostujući na RTS, on je rekao da će u utorak ili sredu biti održan sastanak sve četiri liste demokratskog bloka, na kom će Demokratskoj stranci biti predočen predlog sporazuma o podršci manjinskoj Vladi. "To je jedan tekst, ne po principu uzmi ili ostavi', s kojim može i trebalo bi da se upozna DS. Ako je on za DS prihvatljiv, onda će biti napravljen još jedan sporazum tri stranke i DS o saradnji. Ta saradnja se odnosi na podršku tročlanoj Vladi i ne neke oblike saradnje na nivou državne zajednice", kaže on.

Dragoljub Mićunović, međutim, za B92 kaže da je većinska Vlada jedina opcija za koju se zalaže DS. On nije precizirao da li će se DS odazvati pozivu ostale tri stranke demokratskog bloka na dalje pregovore. "Sada su savršeno jasni stavovi koje ima DSS, ali ja ne znam koje su njihove dalje ambicije. Svaka kalkulacija o različitosti stavova stranaka koje su na listi DS je apsolutno izmišljena. Ja sam razgovarao i s Tadićem i sa Živkovićem i sa Svilanovićem i tu nema nikakvog spora, ili ćemo biti u Vladi ili ćemo biti u opoziciji. Sada ostavljamo Koštunicu i njegove koalicione partnere da s tom listom izađu pred Parlament i ako nađu 126 poslanika biće Vlada, ako ne nađu, neka ostave sledećima na redu šansu. Sledeći smo mi, a mi ćemo odmah u Vladu pozvati DSS i da okupimo sve demokratske glasove", kaže Mićunović.

Mlađan Dinkić je najavio da će predstavnici DSS, G17 plus i SPO-NS u utorak nastaviti razgovore o sastavu i programu buduće Vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.