Mićunović: Isparile vrednosti demokartije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: "Isparile" vrednosti demokartije

Demokratija je uvek u nekim iskušenjima, ocenio je danas predsednik Fondacije Centar za demokratiju Dragoljub Mićunović, navodeći da koji god poredak u svetu danas uzmemo, on je demokratski defektan jer je "ispario" vrednosni sadržaj demokartije.

Na debati "Iskušenje demokratije i strategija evropske levice sa osvrtom na Srbiju", Mićunović je rekao da danas postoje problemi koji pokazuju da je demokratija kao oblik vladavine u velikim iskušenjima, u smislu pitanja šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ona danas.

Mićunović je ocenio da levica danas ima problem kako spasiti demokratiju.

Kako je naveo, previše slobode ugrožava jednakost, a previše jednakosti ugrožava slobodu.

"Jedino kada idu ruku pod ruku, napreduje čovečanstvo", kazao je Mićunović na debati koju su organizovali Fondacija Centar za demokatiju i Fridrih Ebert fondacija.

On je rekao da je tehnološki razvitak trebalo da pomogne demokratiji, ali da tehnološke inovacije pomeraju ono suštinsko u njoj, a to je dijalog.

"Ljudi počinju, gledajući televiziju, da razmišljaju očima. To je novi oblik moguće manipulacije", rekao je Mićunović i naveo da je u svetu ogroman porast populizma i udvaranja biračima, jer, kako kaže, nije mudro reći ono što birači neće da čuju.

Predsednik Grupe poslanika socijalističkih i socijal-demokratskih partija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Andreas Gros rekao je da u Evropi danas mnogi stiču utisak da se ona raspada, a da je demokratija pojam koji se banalizuje.

"Vole da upotrebljavaju taj pojam ali za mnoge nema supstancijalno značenje", rekao je Gros.

On je istakao da je zadatak levice da spasi demokratiju, navodeći da je ideja demokrtije presudna ideja levice.

Gros je ocenio da su danas nejednake životne šanse i da su potrebne političke institucije kako bi se ostvario javni interes jer, kako je naveo, demokratija postoji da bi ljudima omogućila slobodu.

On je dodaoo da su nacionalne države danas postale premale za demokratiju ocenjujući da ona treba da bude uspostavljena na transnacionalnim osnovama.

"Demokratija bi trebalo moćnike da prisili da služe ljudima od kojih su dobili moć", rekao je Gros i naveo da živimo u vreme rasta nacionalizma i da je to dokaz da nedostaje domkratija.

On je rekao da levica konačno mora da ponovo počne ozbiljno da shvata demokratiju.

"Ne želimo da sloboda bude privilegija bogatih", rekao je Gros, navodeći da je neophodna transformacija Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.