Izvor: S media, 11.Sep.2012, 01:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Đilas nema nikakvu ideologiju

Ukoliko se Demokratska stranka ne saglasi oko programa i delovanja u budućnosti, bez obzira ko će biti njen predsednik, moguće je da se stranka podeli posle izborne skupštine u novembru, smatra predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović.

"DS se nalazi u jednom od najprelomnijih trenutaka u svojoj istoriji. Ako ne uspemo da dođemo do saglasnosti oko programa i delovanja stranke u budućnosti, bez obzira na to ko će da bude na njenom čelu, ne isključujem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ni da se posle izborne skupštine u novembru stranka podeli", rekao je Mićunović za sutrasnje "Novosti".

On ne veruje da DS čeka sudbina SRS-a, ali dodaje da je "u ovom trenutku teško predvideti da li će novembarske izbore dočekati sa dubokim unutarstranačkim procepima, podelama na grupe i frakcije".

"Tačno je da se već stvorio utisak nesloge oko načina izbora na skupštini i time što su članovi GO iz Vojvodine i Beograda glasali ''dirigovano'', došli su unapred organizovani na sednicu, uz obavezu da sede zajedno, gledaju kako glasaju Dragan Ðilas i Bojan Pajtić, i sledili ih. To nije ostavilo dobar utisak na one koji su se autonomno, bez ''pritisaka'' opredeljivali", navodi Mićunović.

On smatra da su neposredni partijski izbori bolji od delegatskom sistema zbog toga što je, kako kaže, teže "kontrolisati" glasače kao što je to moguće u slučaju delegatskih izbora.

Na pitanje kolike su Tadićeve šanse, kad je već izgubio većinu na GO, on je kazao da "ako u naredna dva meseca bude moguće da se više čuju i direktno i slobodno izraze članovi stranke, utoliko su Tadićeve šanse veće".

Prema njegovim rečima, važno je da do izborne skupštine bude podstaknuta debata unutar stranke i odbora.

"Ključno je da li DS može da sačuva svoj demokratski duh, debate, toleranciju i, što je najvažnije, postojanje jasnog programa kuda ide", kazao je Mićunović i dodao da treba da se "vidi da li stranka ostaje na pozicijama levog centra, sa socijaldemokratskim elementima. I da li pozivanja na nove reforme, kako se čuje od nekih, podrazumevaju neoliberalni koncept oslanjanja na krupni kapital".

Mićunović: Đilasov put nema ideologiju

Mićunović je odvojenom u intervjuu za strašnji "Danas" rekao i da mu kod naizglednijeg Tadićevog protivkandidata za funkciju stranačkog lidera, potpredsednika DS Dragana Ðilasa smeta to što "njegov put nije jasan, nema ideologije".

"On smatra da možemo sa svima, da je nevažno iz koje su stranke, a da je važno samo da imamo dobar tim. On ima menadžersko-tehnokratski pristup i to jeste važno, ali drugo su malo širi politički vidici koji zahtevaju više političkog iskustva", kaže Mićunović.

(Tanjug)

Foto: Medija centar Beograd

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.