Mesić o protivtužbi Srbije

Izvor: B92, Tanjug, 01.Jan.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić o protivtužbi Srbije

Beč -- Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da će Srbija teško pred Međunarodnim sudom pravde dokazati da je nad Srbima u Hrvatskoj tokom 1990-ih izvršen genocid.

"Nijedan naš vojnik nije prešao srpsku granicu, nijedan vojnik nije ubio nekoga u Srbiji, nijednu kuću nije spalio, nijedan grad bombardovao. (Slobodanu) Miloševiću je bio interes da Srbi iz Hrvatske odu u Srbiju", rekao je Mesić u Beču, reagujući na odluku Vlade Srbije da protiv Hrvatske podnese protivtužbu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MSP u Hagu.

Podsetimo, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je, komentarišući odluku o protivtužbi protiv Hrvatske, da je Hrvatska potpuno pripremljena za taj proces.

Vlada Srbije je u četvrtak odlučila da pred MSP-om podnese odgovor na tužbu, kao i protivtužbu protiv Hrvatske za genocid na Srbima tokom sukoba od 1991. do 1995. na teritoriji te bivše jugoslovenske republike.

Srbija se odlučila se na ovaj korak pošto su vlasti u Zagrebu jula 1999. pokrenule postupak pred MSP protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji Hrvatske od 1991. do 1995.

Hrvatska nacionalna novinska agencija HINA je, takođe, prenela da je predsednik Hrvatske Mesić, koji je u glavnom gradu Austrije boravio kao gost predsednika te države Hajnca Fišera na novogodišnjem koncertu bečkih filharmoničara, izjavio kako je nekadašnji predsednik Srbije Milošević želeo da "izbaci dva miliona Albanaca sa Kosova da bi tamo naselio Srbe iz Hrvatske".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.