Mesić: U Hrvatskoj ne postoji srpsko pitanje

Izvor: Blic, 17.Jun.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: U Hrvatskoj ne postoji srpsko pitanje

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da se "takozvano srpsko pitanje pojavljuje u Hrvatskoj ponekad još samo kroz usamljene incidente", ali da "ono ni u vokabularu, niti u praksi hrvatske politike ne postoji".

"Što se povratnika tiče, reč je o našim građanima i naravno da želimo njihov povratak. Nisam naivan, pa da mislim kako će se svi vratiti", izjavio je Mesić u intervju za julski broj beogradskog "CorD Magazina".

On je ocenio da nema rata posle koga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su se vratili svi koji su izbegli, ili bili proterani.

"No, treba težiti tome i stvarati uslove za to da se vrati što veći broj izbeglih", rekao je Mesić pred sutrašnji Samit šefova država centralne Evrope u Novom Sadu.

On je još jednom oštro osudio ustaštvo.

"Nejasnoće oko ustaštva dugujemo nesretnom koketiranju sa njim početkom devedesetih godina. A zapravo, sve je oko toga savršeno jasno: ustaška je tvorevina bila zločin u ideji i u realizaciji te ideje", istakao je Mesić.

On je naglasio da je antifašizam zapisan i u Ustavu današnje Hrvatske i da on se kao njen predsednik najenergičnije bori protiv svakog pokušaja njegovog osporavanja.

"Moj antifašizam nema svoje uporište samo u činjenici što smatram da ga kao predsednik republike moram zastupati i braniti. Ja sam fašizam doživeo na delu i moj je antifašizam naprosto čvrsto ljudsko opredeljenje", objasnio je Mesić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.