Mesić: Svi treba da se izvine za ratne zločine svoje strane

Izvor: Blic, 28.Dec.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Svi treba da se izvine za ratne zločine svoje strane

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić smatra da se svi moraju izviniti za zločine svoje strane koji su se dogodili u ratu tokom devedesetih.

U razgovoru za Novu TV, Mesić je sinoć govorio o ratnim zločinima i pitanju saradnje s Haškim sudom, pre svega, oko davanja stenograma Tuđmanovih sastanaka Hagu, istakavši da Hrvatska nema posledice zbog transkripata, već zbog toga što je neko u ime Hrvatske činio zločine.

"Tuđmanove arhive otvorio sam čim sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ušao u kabinet, ali tu nije bilo oznake tajnosti i to nisu bile arhive već snimci razgovora vođenih u kabinetu predsednika. Tu su se donosile odluke koje se tu nisu imale pravo donositi", rekao je Mesić.

Rekavši da je istorija istorija i da se desilo šta se desilo, Mesić je naveo da ga obaveštajno podzemlje po svojim interpretacijama krivi za optužnicu protiv hrvatskih generala u "Oluji". Navodeći da oko toga uvek ima dežurne kritičare, Mesić je podsetio da je ustavni zakon u saradnji sa Haškim sudom donesen za vreme Franje Tuđmana i da je po tom zakonu Hrvatska morala predati sve dokumente koje Haški sud od nje traži.

Mesić je govorio i o okolnostima naprasnog penzionisanja 12 hrvatskih generala na početku njegovog prvog mandata 2000.

"Za hrvatsku demokratiju je bilo opasno uplitanje vojske u politiku, verovatno bi po kasarnama organizovali podršku generalima. Tu je bila opasnost da stvari izmaknu kontroli i morao sam brzo reagovati", izjavio je Mesić.

On je dao komentar i na svoj govor iz 1992. godine u Sidneju kad je izjavio da su Hrvati dva puta pobedili 1941. godine.

"U Australiji je te ljude trebalo pridobiti da daju pomoć Hrvatskoj. Ono što sam ja njima želeo reći da je prva pobeda bila što je nestala prva Kraljevina Jugoslavija, a druga pobeda antifašistička borba. Tu je nedostajao kraj, a kraj je da smo mi kraj rata dočekali na strani antifašizma", rekao je Mesić.

Rekavši da Hrvatsku otvaranje prema susedima legitimiše u Evropi, a da je susedstvo i hrvatsko tržište, Mesić je rekao i da se ponosi što se tokom njegovog mandata uspelo Hrvatsku izvući iz njene izolovanosti i evropeizirati je. Pozabavio se i pređašnjim premijerom Ivom Sanaderom, rekavši da što ga više zna, više veruje aktuelnoj premijerki Jadranki Kosor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.