Izvor: B92, 01.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Milošević i JNA stvarali "Veliku Srbiju"

Hag -- Hrvatski predsednik Stjepan Mesić, izjavio je u utorak u svedočenju pred Haškim tribunalom da je pod prividom borbe za očuvanje Jugoslavije, Slobodan Milošević vodio ratove za stvaranje Velike Srbije, koja bi se na zapadu prostirala do granice Virovitica-Karlovac-Karlobag, prenosi dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić. Mesić je rekao da je jugoslovenska vojska od početka sukoba u Hrvatskoj bila na strani Srba i da je u sprezi sa hrvatskim Srbima korišćena za osvajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hrvatske teritorije. Plan, kako ga je objasnio Mesić, podrazumevao je da se Srbi u Hrvatskoj pobune, a da vojska uspostavlja granice na teritorijama koje oni osvoje u borbi. "U sve incidente u Hrvatskoj bila je umešana Kontraobaveštajna služba generala (Aleksandra) Vasiljevića," izjavio je Mesić. On je rekao da je finansiranje projekta stvaranja Velike Srbije obezbeđivano preko Narodne banke Jugoslavije, koju je takođe kontrolisao Milošević. Kao vojsku i Narodnu banku, Milošević je na isti način kontrolisao i rad Predsedništva Jugoslavije, odnosno srpskog bloka u njemu, gde mu je naročito lojalan bio Borisav Jović. Mesić je opisao kako su on i Jović pripremili sastanak Tuđmana i Miloševića, koji je održan u Karađorđevu, u martu 1991. godine. Mesić, koji nije prisustvovao sastanku, rekao je da je do tog sastanka Tuđman bio za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, ali da ga je, očito, Milošević ubedio da se Bosna može podeliti. Po Miloševićevoj zamisli, Hrvatska je trebalo da dobije Banovinske granice iz 1938. godine kao i Cazin, Kladušu i Bihać, objasnio je Mesić.
Kao dokaz da su namere dvojice predsednika bile ozbiljne, Mesić je naveo i podatak da je Smilja Avramov i za vreme rata u Hrvatskoj putovala u Zagreb, a da su predstavnici Hrvatske išli u Beograd da rade na mapama podele Bosne.
Prema tvrdnjama Mesića, njemu je Borisav Jović rekao da Srbiju ne interesuju Srbi iz Hrvatske. "Zanima nas samo 66 odsto teritorije Bosne, to je uvek bilo srpsko i ostaće srpsko," navodno su reči Jovića. Međutim, Mesić je, tokom svog svedočenja, rekao i da je Republika Srpska Krajina finansirana iz Beograda, kao i da je iz Srbije dolazilo naoružanje za sledbenike Srpske demokratske stranke. Slobodan Milošević će u sredu ispitivati Stjepana Mesića. Inače, u zvaničnoj biografiji današnjeg hrvatskog predsednika piše da je član Saveza komunista, potom i HDZ-a pre nego što je okupio hrvatske nezavisne demokrate (HND) i osnovao novu stranku. Mesić je bio prvi premijer hrvatske države posle osamostaljenja, ali i poslednji predsednik Predsedništva bivše SFRJ. Taj položaj napustio je u decembru 1991. godine izgovorivši čuvenu rečenicu da je "njegov posao završen, Jugoslavija više ne postoji". Pre nego što je postao predsednik države Mesić je bio i predsednik hrvatskog Sabora.
Stjepan Mesić je u dva navrata svedočio pred Haškim tribunalom. Kao svedok Tužilastva pojavio se u procesu protiv Slavka Dokmanovića, nekadašnjeg gradonačelnika Vukovara, ali i na suđenju generalu Hrvatskog veća odbrane i zapovedniku Operativne zone Srednja Bosna Tihomiru Blaškiću. Ovo drugo svedočenje, na kojem je Mesić bio zaštićeni svedok, čiji su identitet ubrzo otkrili hrvatski mediji, a potvrdio ga i sam Mesić, izazvalo je burne reakcije u Hrvatskoj. Mesić je optuživan zbog izjava da je Hrvatska vojno intervenisala u Bosni i Hercegovini, kao i da se direktno mešala u dešavanja u toj državi. Mesić je naveo i da je bosanski HDZ bio pod kontrolom Zagreba bez koga se nije mogla doneti ni jedna važna odluka."Slobodna Dalmacija" je izračunala da je u obrazloženju prvostepene presude Blaškiću (osuđen je na 45 godina zatvora) Mesićevo svedočenje citirano čak 15 puta.
Svedočenjem protiv Slobodana Miloševića, Mesiću se pruža prilika da ublaži gnev dela hrvatske javnosti koji je navukao na sebe izjavama da Hrvatska mora sarađivati sa Haškim tribunalom i da je zbog toga neophodno da nedavno optuženi hrvatski general Janko Bobetko bude izručen Tribunalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.