Mesarovićeva: Najbolji kandidati

Izvor: B92, Beta, 23.Dec.2009, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesarovićeva: Najbolji kandidati

Beograd -- Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je da je to telo predložilo najbolje kandidate za prvi izbor sudija na trogodišnji mandat.

Ona je poslanicima u Skupštini rekla da se od izabranih sudija očekuje da pokažu stručnost i ažurnost u radu kako bi ispunili uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju. Raspravu o reizboru sudija obeležila je rasprava poslanika DSS Miloša Aligrudića i Nate Mesarović.

Šef poslaničke grupe Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke Srbije Miloš Aligrudić kritkovao je reizbor sudija navodeći da je njegov cilj politički podobno sudstvo, što je negirala predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović.

Aligrudić je tokom rasprave o izboru sudija i tužilaca rekao da tela koja učestvuju u izboru kandidata moraju da deluju nezavisno i da imaju jasne i javne kriterijume, ali da toga nije bilo pri izboru kandidata.

"Kako je moguće da se Nata Mesarović poziva ovde pred vama na bilo kakvu vrstu kriterijuma i objektivnosti kada sedi u organu koji bira njenog sina za mesto u sudu?", pitao je Aligrudić i čestitao Nati Mesarović što će joj sin biti sudija.

Aligrudić je pitao i kako je moguće da predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ne bude izabrana za sudiju.

Kako je naveo, to je moguće zato što kriterijumi za izbor nisu jasni pa je tako "usred izbora izleteo kriterijum da onaj ko u porodici ima advokata ne može da se bavi sudskom funkcijom".

Nata Mesarović rekla je da je Vrhovni savet sudstva nezavisno samostalno telo i da odluka o kriterijumima nije bila tajna i da su u pravljenju osnova kriterijumima za izbor sudija učestvovali i članovi Društva sudija Srbije.

"Meni je žao što su oni mislili da se na njih neće primeniti merila za izbor sudija", rekla je ona.

Mesarovićeva je poručila Aligrudiću da nije pripadala nijednoj političkoj stranci a da je "možda bila želja DSS da ona bude u toj stranci".

Ona je odgovorila da njen sin ima 13 godina radnog staža, da je završio fakultet sa 24 godine i poručila Aligrudiću da se raspita kakav je kandidat.

"Moj sin nije jedini sin nekog nosioca pravosudne funkcije i ne vidim zašto to meni baš prigovarate. Prvi put na mesto sudije izabran je kada je DSS imao svoju vladu i imao većinu u ovoj skupštini", rekla je Mesarovićeva.

U obraćanju poslanicima ona je rekla da je Visoki savet sudstva izabrao 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju, a da je pred poslanicima predlog odluke Visokog saveta sudstva za prvi izbor 876 sudija na trogodišnji mandat.

Od tih 876, 576 je sudija organa za prekršaje, a 300 je ostalih kandidata, među kojima najviše sudijskih pomoćnika, dodala je ona.

Izborom predloženih kandidata, prema njenim rečima, ostalo bi 76 sudijskih mesta koja nisu popunjena.

Kriterijumi za izbor sudija, kako je dodala predsednica Visokog saveta sudstva, zahtevaju stručnost, osposobljenost i dostojnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.