Izvor: B92, 17.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Želimo novu rezoluciju

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da njena zemlja i EU "žele da idu dalje od Rezolucije 1244".

Merkelova je, nakon razgovora sa premijerom Koštunicom, rekla da Berlin i dalje želi rezoluciju UN, ali je i ukazala da se traže i drugi načini za rešavanje kosovskog problema. "Mi sada razmišljamo da li bi bilo moguće podržati fazu pregovora Beograda i Prištine da još jednom pokušaju da pronadju rešenje", rekla je ona.

"Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želimo da prejudiciramo nezavisnost Kosova, želimo da se kompromisom dodje do rešenja", rekla je Merkelova i ponovila podršku planu izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da za dalje pregovore o Kosovu nije potrebna nova rezolucija pošto je Rezolucija 1244 "dobra i valjana".

"Mi smatramo da pregovori treba da počnu, da za njih nije potrebna nova rezolucija Saveta bezbednosti i da se do nove rezolucije može doći na kraju, a ne na početku pregovora", rekao je Koštunica.

Koštunica je istakao i da Kosovo ne može da bude poseban slučaj u svetu i da bi nezavisnost Kosova bila opasan presedan za region, ali i za svet.

Premijer Koštunica nije direktno odgovorio na pitanje da li će Srbija prekinuti diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo. "Želim da izrazim optimizam da Kosovo neće postati nezavisno", rekao je premijer Srbije.

Koštunica bi u Berlinu trebalo da razgovara i sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.