Izvor: B92, 02.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekšejn: Razgovarajte s Prištinom

London -- Denis Mekšejn kaže da bi se na rešenje pitanja Zapadnog Balkana moglo čekati narednih 30 godina.

Sekretar Velike Britanije za evropska pitanja, koji je prošle nedelje boravio u Beogradu, Prištini i Skoplju sa "da, da, da" je odgovorio na pitanje da li je izostanak saradnje s Haškim tribunalom razlog za zaostatak Beograda u evropskim integracijama i priključenju NATO.

"Za mene je neprihvatljivo da budem u gradu u kojem je generalima koju su na spisku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optuženih, i na tome insistiram, za teške zločine, omogućeno da slobodno ispijaju kafu ili pivo u nekom od kafića pored kojih sam prolazio. U Britaniji, Nemačkoj ili Francuskoj to bi bilo nezamislivo. Začuđuje i činjenica što u istom gradu još ima mnogo ljudi koji nalaze opravdanje za manjak saradnje s Tribunalom ili joj prkose i opiru se ispunjenju preuzete obaveze da tu gospodu pošalju u Hag. Ako su nevini, nemaju čega da se plaše", rekao je Mekšejn.

On je dodao da je Koštunici i drugim beogradskim prijateljima rekao da treba da vode direktan dijalog s Prištinom. "Razgovarajte sa izabranim predstavnicima većinskog stanovništva na Kosovu. Ako ne želite razgovore na nivou predsednika ili premijera, pošaljite eksperte za tehnička pitanja, ali razgovarajte. Najbolji način da se to reši leži u regionu, između Beograda i Prištine", rekao je Mekšejn.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.