Mekalister: Stabilnost kroz integracije i saradnju u regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2016, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Stabilnost kroz integracije i saradnju u regionu

Politička i ekonomska saradnja zemalja u regionu je dobar način za rešavanje svih izazova, pa i bezbednosnih, ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i istakao da je uloga Srbije u regionalnoj saradnji - pozitivna.

Mekalister je, govoreci o političkoj i bezbednosnoj sitauciji u regionu, rekao da su zemlje Zapadnog Balkana geografski okružene zemljama članicama Evropske unije i da pristup Unije prema regionu karakteriše "stabilizacija kroz integracije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je naveo da je Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, na kojoj je radio, podeljena na šest najvažnijih političkih kategorija za evropske integracije Srbije, od kojih je jedna, iako nije deo kriterijuma iz Kopenhagena, i "regionalna saradnja".

"Takav pristup pomaže regionu u rešavanju zajedničkih izazova, poput nedostatka energije, zagađenja, saobraćajne infrastrukture i prekograničnih kriminalnih aktinnosti", rekao je Mekalister za Tanjug, uoči rasprave o predlogu njegove rezolucije o Srbiji u EP, 1. i 2. februara u Strazburu.

Istorija nas je naučila, podvukao je, da takva vrsta političke i ekonomske saradnje može biti način da se reše i bezbednosni izazovi između komšija.

"Uloga Srbije u regionalnoj saradnji je pozitivna", istakao je Mekalister, govoreći o odnosu između država regiona i, u tom kontekstu, poziciji i ulozi Srbije.

Upitan da li Zapad ima interes da se više oslanja na pojedine zemlje u regionu, pružajući im veću pomoć, Mekalister je odgovorio da su zemlje Zapadnog Balkana važne za Evropsku uniju, kao i za NATO.

On je naglasio da svih šest zemalja Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu i sarađuju sa EU, ali i sa NATO, na različitim niovima.

"To je pozitivan razvoj događaja", istakao je Mekalister.

Na pitanje kako se, prema njegovom mišljenju, meri liderstvo u regionu, Mekalister kaže da postoje mnoge različite definicije liderstva i da će svaka vlada u svakoj zemlji naći način da to liderstvo izmeri prema svom nahođenju.

Na pitanje o špekulacijama pojedinih medija u Srbiji o pokušaju Zapada da oslabi uticaj i popularnost premijera Srbije, Mekalister podvlači da srpska vlada, pod vođstvom premijera Aleksandra Vučića, blisko sarađuje sa Evropskom unijom i svih 28 država članica.

Upitan da opiše poziciju Srbije u ovom trenutku, budući da je okružena zemljama članicama NATO, privržena evropskim intregracijama, ali i da ima bliske odnose s Moksvom, Mekalister ističe da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji i da sarađuje sa NATO.

"Na svakoj zemlji je da samostalno odluči da li će da se pridruži NATO", rekao je Mekalister i podsetio da je šest zemalja članica EU odlučilo da se ne pridruži NATO.

"To nije problem za Srbiju", zaključio je Mekalister.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.