Mekalister: Međupartijski dijalog u najboljem interesu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2021, 20:30

Mekalister: Međupartijski dijalog u najboljem interesu Srbije

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, kaže da je EP spreman da započne sa drugom fazom međupartijskog dijaloga sa Narodnom skupštinom Srbije.

Mekalister naglašava da Skupština Srbije i njen predsedavajući Ivica Dačić imaju centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog i izgradnju konsenzusa o ključnim pitanjima među političkim strankama.

"Poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova uoči sledećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacionalnih izbora presudni su za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i evropski poziv zemlje", navodi se u saopštenju Mekalistera nakon današnjeg razgovora sa Dačićem.

Mekalister navodi da će tim EP koji posreduje u ovom dijalogu biti predvođen izvestiocem za Srbiju, Vladimirom Bilčikom i predsedavajuća delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon.

"U zadacima će ih podržati bivši evropski poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštanj. Oni su već uspešno sarađivali tokom uspostavljanja Međustranačkog dijaloga i njegove prve faze", kaže Mekalsiter.

U pisanom saopštenju predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odborom EP, dodaje se da bi vlasti u Srbiji, donosioci odluka i politički akteri trebalo bi da koriste Međustranački dijalog kao "konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima vezanim za izborni proces", u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija.

"Interes građana i perspektiva demokratije u Srbiji moraju da imaju prednost nad političkom borbom stranke. Međupartijski dijalog je u najboljem interesu Srbije, posebno zbog direktne veze sa sveobuhvatnim procesom članstva u EU", zaključuje Mekalister.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.