Meka linija nezameranja

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meka linija nezameranja

BEOGRAD - Povratak ambasadora u zemlje koje su priznale nezavisnost Kosmeta nesumnjivo je sledeći potez naše nove vlade. Zeleno svetlo će se, prema nezvaničnim najavama, otvoriti već tokom vikenda, pošto šef diplomatije Vuk Jeremić i predsednik Boris Tadić potvrde novu strategiju.

Svetski mediji, među kojima i moskovski internet sajt KM. ru komentarišu te Jeremićeve namere kao cilj Beograda da obnavlja odnose sa Zapadom, ali se uzdržavaju od procena koliko će to pomoći odbrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << srpskih nacionalnog interesa. Nepoznanica je i kakve će tačno instrukcije 20 povučenih diplomata poneti put Vašingtona, Rima, Londona, Berlina... Ali, bivše srpske diplomate, pozivajući se na decenijsko iskustvo, delom smatraju da se sprema meko priznanje Prištine, a delom da ne bi trebalo trčati pred rudu.

Bivši ambasador u Vašingtonu Milan St. Protić kaže da će „efikasnost naših ambasadora zavisiti od državne politike“.

- Diplomata nije kreator politike, već je samo sprovodi, pa ne očekujem promene. Naši će verovatno nastaviti da se ponašaju neubedljivo, ali videćemo - kaže Protić i dodaje da se „varaju se koji misle da Hag, Kosovo i EU nisu povezani, a ako promenimo dosadašnju politiku, to će se pokazati i kroz rad ambasadora“.

IDE LI TO NA RUKU ZAPADU

Naš nekadašnji diplomata u Kanadi, Keniji i Angoliji Živadin Jovanović kritikuje što je privremeno povlačenje ambasadora bilo jedino što smo videli od Akcionog plana. A povratak „još više ide naruku Zapadu“.

- SAD i EU računaju da ćemo ovo uraditi, da ćemo se korak po korak miriti sa stvorenim stanjem. U trenutku kada SAD igra ključnu ulogu na donatorskoj konferenciji za Kosovo, naoružava ga i gura u MMF, vraćamo ambasadore - kaže on.

Protić objašnjava i da naši nisu povučeni, već pozvani na konsultacije, zbog čega njihov povratak neće biti „ništa posebno“. Formalno „nismo uopšte menjali diplomatski odnos sa zemljama koje su priznale Kosovo“, pa kad ambasadori opet sednu u kabinete, biće „kao da su otišli na duži godišnji odmor i da se ništa nije desilo“.

Dakako, ima i dijametralno suprotnih viđenja:

- To će biti čin kapitulacije. Kako nijedna druga mera nije preduzeta protiv država koje priznaju Kosovo, njenim napuštanjem se vraćamo na stanje pre priznanja i što će za Zapad značiti da prihvatamo nezavisnost kao svršen čin. DS je prethodno samo deklarativno branila Kosmet, a sada ta maska pada i preduzimaju se poslednji koraci u napuštanju odbrane - tvrdi za Glas Vladislav Jovanović, bivši srpski ambasador pri UN.

Naše ekselencije će, procenjuje, dobiti uputstvo da drže meku liniju nezameranja i popuštanja i „prioritetno rade na popravljanju odnosa sa zemljama koje su omogućile secesiju čime će, etapno, biti priznata i Priština“.

Jel postoji Tadicijev komentar na posetu kosovske vrhuske beloj kuci. Smatra li Tadici da je ta visoka poseta u srpskom interesu? Smatra li GLAS JAVNOSTI da o tome treba pisati? Smatra li premijer da se i dalje moramo priblizavati (uvlaciti se) americi?

Smatramo li..........................da smo ga popusili?

Sta se drugo moze ocekivati od potrcka americkog ambasadora.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.