Medvedev u Beogradu 20. oktobra

Izvor: S media, 06.Avg.2009, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev u Beogradu 20. oktobra

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev posetiće Beograd 20. oktobra, potvrdio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

To će biti prva poseta Medvedeva Srbiji od stupanja na dužnost predsednika maja prošle godine.

Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev razgovarali su juče telefonom, a u saopštenju Kremlja tim povodom navedeno da se Medvedev zahvalio Tadiću na inicijativi da se "zajedno u oktobru ove godine obeleži 65. godišnjica oslobodjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Beograda od fašističkih okupatora".

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin rekao je da ruska strana pridaje izuzetan značaj poseti predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji 20. oktobra i smatra da ona treba da označi novu fazu u okviru bilateralnih odnosa.

"Smatramo da će poseta Medvedeva Srbiji, na poziv predsednika Tadića, imati duboko simboličan značaj, imajći u vidu da ona pada u dan kada su sovjetski vojnici i jugoslovenski partizani oslobodili Beograd od fašista", istakao je Konuzin, napomenuvši da će oba predsednika tom prilikom odati poštu poginulima.

Navodeći da su Medvedev i predsednik Srbije Boris Tadić juče razgovarali telefonom, kada su se konačno postigli dogovor o poseti Beogradu, Konuzin je podsetio da je prvi put o tome bilo reči u decembru prošle godine u Moskvi, kada se Medvedev, tokom razgovora sa srpskim kolegom, principijelno saglasio da dodje u srpsku prestonicu.

Ambasador Konuzin je ukazao i da Rusija na tu posetu gleda i u kontekstu manifestacija u vezi sa obeležavanjem 65 godina od pobede ŠSR u Velikom otadžbinskom ratu, za koju je Rusija platila visoku cenu, i velike pobede nad fašizmom u celini u okviru koje je i Jugoslavija podnela velike žrtve.

Ističuhi da se program posete Medvedeva tek razradjuje, Konuzin je rekao da će dvojica predsednika pre svega razmotriti nove predloge s ciljem daljeg razvoja medjusobnih odnosa i to u prvom redu u energetskoj i investicionoj sferi.

"Planirano je da se razgovara o konkretnim projektima koji će definisati odnos dveju zemalja u budućnosti. Realizacija tih planova podićice nivo saradnje na kvalitativno viši nivo", istakao je on.

Jedna od tema biće i realizacija ruskog kredita Srbiji u iznosu od milijarde evra za potrebe stabilizacije srpskog budžeta, izgradnju metroa i infrastrukturne projekte.

"Predsednik Medvedev je u martu, kada je i dobio molbu srpskog predsednika za finansijsku pomoć, odgovorio Tadiću da je spreman da to pitanje konstruktivno razmotri. To pitanje sada razmatra ruska vlada. Odgovor će biti pozitivan, ali konkretni parametri se još razmatraju", naglasio je Konuzin, dodajući da je Rusija, iako oseća posledice svetske ekonomske krize, spremna da, onoliko koliko može, pomogne Srbiji.

Konuzin je podsetio da su protekle godine potpisani veoma važni sporazumi u sferi energetike, koji se sada realizuju, kao što je na primer modernizacija NIS.

On je najavio da je na vidiku dogovor o formiranju zajedničkog preduzeha za izgradnju Južnog toka, kao i da su u toku pregovori o izgradnji skladišta Banatski dvor, koji će uskoro biti završeni i to, prema uverenju ambasadora, na obostranu korist.

Prema njegovim rečima, Medvedev i Tadić će razmotriti i čitav niz politickcih pitanja, uključujući sutuaciju na Balkanu i u Evropi i svetu.

Amabsador je iskoristio priliku da ukaže da su "sadašnja situacija na Balkanu i prošlogodišnji dogadjaji na Kavkazu dokaz da evropski sistrem bezbednosti nije savršen" i da je potrebni iznaći dodatne načine kako bi se odgovorilo na potrebe 21. veka.

I kulturna saradnja biće deo agende dvojice predsednika, konkretno projekat organizacije Dana srpske kulture u Rusiji 2010. godine i dana ruske kulture u Srbiji 2011. godine.

Upitan da li bi ruski predsednik, ukoliko bi tokom susreta sa Tadićem, bio pozvan da poseti Guču u okviru kulturne saradnje, prihvatio taj poziv, ambasador je odgovorio:

"Za predsednika Medvedeva ne znam, ali i ja sam taj poziv dobio i u nedelju ću biti u Guči".

Jeremić: Istorijska poseta od koje imamo velika očekivanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će dolazak predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva u Beograd po mnogo čemu imati karakter istorijske posete od koje imamo velika očekivanja, i ona je rezultat višemesečnog napornog rada mnogih državnih organa u Moskvi i Beogradu.

Jeremić je potvrdio da će predsednik Ruske Federacije posetiti Beograd 20. oktobra na dan obeležavanja 65. godišnjice od oslobodjenja prestonice, naglasivši da „ovaj datum predstavlja veliku simboliku jedinstva ruskog i srpskog naroda u trenucima teških istorijskih izazova“.

Glavne teme razgovora ruske i srpske delegacije odnosiće se na produbljivanje političkih i ekonomskih odnosa, kao i na unapredjenje kulturne, obrazovne i naučne saradnje.

"Naša strateška opredeljenost je članstvo u Evropskoj uniji i od toga nećemo odustati, ali kao što je to uvek bilo, tako će biti i u budućnosti, Rusija je pouzdan oslonac i iskren prijatelj Srbije. Bićemo zemlja članica Evropske unije koja će moći da se pohvali najbližim odnosima sa Moskvom", zaključio je Jeremić.

Ovo će biti prva poseta Dmitrija Medvedeva regionu od kada je stupio na dužnost predsednika Ruske Federacije, što se u diplomatskim izvorima ocenjuje kao pokazatelj posebno bliskih odnosa.

Dačić:Poseta Medvedeva kruna razvoja odnosa dve države

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je predstojeća poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji "kruna" razvoja dobrih političkih i ekonomskih odnosa dve države.

"Poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva svakako predstavlja jedan od najznačajnijih političkih dogadjaja, imajući u vidu da bi ona trebalo da označava krunu razvoja naših dobrih političkih i ekonomskih odnosa koji su iz godine u godinu sve uspešniji", rekao je Dačić Tanjugu.

On smatra da je nacionalni i državni interes Srbije da razvija dobre odnose sa svim najznačajnijim političkim faktorima u svetu, a pre svega, naglasio je, sa onim državama koje "slično gledaju" na otvorena politička pitanja na domaćoj i svetskoj političkoj sceni.

Prema Dačićevim rečima, prisustvo Medvedeva obeležavanju 65. godišnjice oslobodjenja Beograda od fašizma, za državu Srbiju predstavlja obavezu da se ta manifestacija dobro organizuje.

"Istovremeno to je prilika za 'resetovanje' jednog političkog stava koji je godinama bio prisutan u našoj zemlji, a koji je doveo do toga da je možda naše sećanje na istoriju i na Drugi svetski rat pomalo izbledelo, u godinama kada se pokušavaju izjednačiti različiti pokreti u Srbiji i bivšoj SFRJ tokom 40-tih godina", smatra zamenik premijera.

To je i prilika, naglasio je on, da se razgovara i o zajedničkom unapredjenju svih odnosa koji bi poboljšali ekonomsku saradnju dve države u narednom periodu.

"Rusija je naš najveći spoljnotrgovinski partner", podvukao je Dačić i naveo da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena sa tom zemljom iznosila četiri milijarde dolara.

Dačić smatra da će gradjani Srbije ruskog predsednika dočekati veoma toplo, srdačno i prijateljski, ali će nadležne službe, imajući u vidu sve moguće bezbednosne rizike, i ovaj put, kao i u slučaju posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, podići mere bezbednosti na najviši nivo.

Predsednik Srbije Boris Tadić i Medvedev razgovarali su u sredu telefonom i ruski predsednik se zahvalio Tadiću na inicijativi da se "zajedno u oktobru ove godine obeleži 65. godišnjica oslobodjenja Beograda od fašističkih okupatora".

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Medvedev u oktobru u Beogradu

Izvor: Večernje novosti, 06.Avg.2009

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev posetiće u oktobru Beograd, saopšteno je u Moskvi, dok je pres služba predsednika Srbije u sredu uveče potvrdila da je Boris Tadić telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom.

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.