Medvedev dolazi u Beograd

Izvor: B92, Tanjug, 06.Avg.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev dolazi u Beograd

Beograd -- Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u oktobru stiže u posetu Beogradu. Rusija će dati Srbiji kredit od milijardu evra, ali još razmatra uslove.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev posetiće Beograd 20. oktobra, potvrdio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin. To će biti prva poseta Medvedeva Srbiji od stupanja na dužnost predsednika maja prošle godine.

Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev razgovarali su juče telefonom, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju Kremlja tim povodom navedeno da se Medvedev zahvalio Tadiću na inicijativi da se "zajedno u oktobru ove godine obeleži 65. godišnjica oslobođenja Beograda od fašističkih okupatora".

U saopštenju Kremlja je navedeno da šefovi dveju država polaze od toga da će svečane manifestacije obeležavanja značajnog jubileja "biti praćene konkretnim razgovorima o svim pitanjima rusko-srpske saradnje u brojnim oblastima i određenjem smernica za dalje jačanje strateškog partnerstva".

"U cilju dostizanja maksimalnog efekta rusko-srpskog samita, predsednici su se dogovorili da neophodne naloge daju ministarstvima i službama", navedeno je u saopštenju pres službe Medvedeva.

Predsednik Rusije je naveo da oslobađanje Beograda predstavlja "slavni događaj" koji "zauzima dostojno mesto u nizu datuma sećanja na veliku pobedu".

Medvedev još jednom je u razgovoru s Tadićem ponovio principijelnu podršku Moskve teritorijalnoj celovitosti Srbije.

Kako je navela pres služba ruskog predsednika, tokom razgovora je izraženo zadovoljstvo realizacijom dogovora o razvoju saradnje u energetskoj oblasti, koji su, kako se ističe, postignuti tokom posete Tadića Moskvi, decembra 2008. godine.

Ukazano je istovremeno na neophodnost ubrzanja realizacije konkretnih projekata.

Predsednik Srbije je, s tim u vezi, ukazao na veliki značaj ruskih investicija za privredu Srbije.

Podsetimo, u junu 2001. godine u Beogradu je bio Vladimir Putin, a njegova druga poseta je bila planirana i u 2007. ali je u međuvremenu otkazana.

Medvedev je prošlog februara bio u Beogradu kao prvi zamenik premijera Rusije, a sa zvaničnicima Srbije tada je razgovarao o gasno-naftnom sporazumu kojim je "Gaspromu" prodat NIS i ugovoren prolazak gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju.

Konuzin: Ruski kredit Srbiji

Rusija će odobriti Srbiji kredit od milijardu evra, ali još razmatra uslove kredita, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin.

"Odluka će biti pozitivna u korist Srbije", rekao je Konuzin u izjavi novinarima povodom predstojeće posete Beogradu ruskog predsednika

Dmitrija Medvedeva.

Podsetivši na pismo predsednika Srbije Borisa Tadića u martu u kojem je tražio od Rusije kredit od milijardu evra za stabilizaciju

budžeta, izgradnju metroa i druge infrastrukturne projekte, Konuzin je rekao da je Medvedev odmah odgovorio da će Rusija "konstruktivno"

razmotriti to pitanje.

"Srpska strana je izložila svoje shvatanje tih uslova pod kojim je spremna da uzme kredit i ruska vlada sada proučava koliko ti uslovi

odgovaranju njenim mogućnostima", rekao je Konuzin, dodajući i da je Rusija pogođena svetskom ekonomskom krizom.

Konuzin je naveo da je Medvedev juče saopštio da je to pitanje razmatra ruska vlada i da će nakon razmatranja uslova kredita vlada

doneti odluku. On je precizirao da je "pozitivan odgovor već upućen", ali da se uslovi i parametri kredita još razmatraju.

Dačić: Kruna dobrih odnosa

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je predstojeća poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji "kruna" razvoja dobrih političkih i ekonomskih odnosa dveju država.

"Poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva svakako predstavlja jedan od najznačajnijih političkih događaja, imajući u vidu da bi ona trebalo da označava krunu razvoja naših dobrih političkih i ekonomskih odnosa koji su iz godine u godinu sve uspešniji", rekao je Dačić.

On smatra da je nacionalni i državni interes Srbije da razvija dobre odnose sa svim najznačajnijim političkim faktorima u svetu, a pre svega, naveo je, sa onim državama koje "slično gledaju" na otvorena politička pitanja na domaćoj i svetskoj političkoj sceni.

Prema Dačićevim rečima, prisustvo Medvedeva obeležavanju 65. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, za državu Srbiju predstavlja obavezu da se ta manifestacija dobro organizuje.

"Istovremeno to je prilika za 'resetovanje' jednog političkog stava koji je godinama bio prisutan u našoj zemlji, a koji je doveo do toga da je možda naše sećanje na istoriju i na Drugi svetski rat pomalo izbledelo, u godinama kada se pokušavaju izjednačiti različiti pokreti u Srbiji i bivšoj SFRJ tokom četrdesetih godina", smatra zamenik premijera.

To je i prilika, naveo je on, da se razgovara i o zajedničkom unapređenju svih odnosa koji bi poboljšali ekonomsku saradnju između dve države u narednom periodu.

"Rusija je naš najveći spoljnotrgovinski partner", rekao je Dačić i naveo da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena sa tom zemljom iznosila četiri milijarde dolara.

Dačić smatra da će građani Srbije ruskog predsednika dočekati veoma toplo, srdačno i prijateljski, ali će nadležne službe, imajući u vidu sve moguće bezbednosne rizike, i ovaj put, kao i u slučaju posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, podići mere bezbednosti na najviši nivo.

"Prilika za unapređenje saradnje"

Poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva značajna je prilika da se unaprede bilateralni odnosi dveju zemalja, naročito u oblasti ekonomije, kaže za B92 zamenik predsednika Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Simeon Pobulić.

Prema njegovim rečima, u interesu Srbije jeste da razvija odnose i sa Rusijom i sa Amerikom, kao i sa svim zemljama koje igraju značajnu ulogu u vreme svetske ekonomske krize.

"U svakom slučaju, možemo očekivati proširenje bilateralnih odnosa, posebno u ekonomiji, gde ja očekujem da će se najzad zaokružiti naši aranžmani sa Rusijom što se tiče tranzita gasa, i najzad, i stvar razvijanja 'Banatskog dvora' kao velikog rezervoara", kaže Pobulić.

"Ne bi trebalo da to poremeti naše odnose sa Evropskom unijom, ja cenim da neće jer ne vidim koji bi to bio razlog", smatra on.

Podsetimo, u maju je u poseti Beogradu bio potpredsednik SAD Džozef Bajden, a najavljeno je da bi početkom 2010. u Srbiju mogao da dođe i predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

Tako Beograd u periodu od godinu dana postaje značajna stanica svetskih državnika, ali Simeon Pobulić kaže da se zbog toga ne treba uobraziti.

Srpsko-ruski odnosi su u već nekoliko godina u usponu, posebno od kada je zvanična Moskva otvoreno na strani Srbije u borbi protiv nezavisnosti Kosova.

Krajem prošle godine u okviru strateškog partnerstva između dve zemlje realizovan je i prvi deo energetskog sporazuma, prodaja NIS-a "Gaspromu". Drugi deo podrazumeva da deo gasovoda "Južni tok" od Rusije ka zapadnoj Evropi prođe kroz Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.