Velika očekivanja od posete Medvedeva

Izvor: S media, 19.Okt.2009, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika očekivanja od posete Medvedeva

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio uoči posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva da i pored toga što odnosi ruskog i srpskog naroda traju stotinama godina, sticaj je istorijskih okolnosti takav da je ovo prvi put da predsednik Rusije dolazi u zvaničnu posetu Republici Srbiji, što je samo po sebi izuzetno.

Pored toga, Medvedev dolazi u simbolički veoma važnom trenutku obeležavanja 65 godina od naše zajedničke pobede nad fašizmom u Beogradu, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je šef srpske diplomatije.

"Poseta dolazi i u trenutku kada Rusija snažno podržava Srbiju u svim državnim prioritetima koje imamo. Ovo je i težak ekonomski trenutak za našu zemlju, a i tu imamo velika očekivanja od posete predsednika Medvedeva", rekao je Jeremić.

Govoreći o procesu pred Međunarodnim sudom prvade u Hagu o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Jeremić je ocenio da je to "veliki trenutak za međunarodno pravo, s obzirom na to da će Međunarodni sud pravde prvi put od osnivanja raspravljati o legalnosti jednostranog akta secesije bilo gde u svetu".

"Prvi je put i da su se svih pet stalnih članica SB UN odlučile da učestvuju u procesu, a nikada se u istoriji nije dogodilo da se toliki broj država prijavi za javnu raspravu", podsetio je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je naveo da je po mnogim kriterijumima, ovo je najveći slučaj pred MSP od njegovog osnivanja.

"Naša namera je bila da problem pokušaja secesije Prištine učinimo što vidljivijim na međunarodnom planu, i u tome smo uspeli", rekao je Jeremić i dodao da veruje da će se, pošto sud kaže svoje mišljenje, "stvoriti uslovi da se vratimo za pregovarački sto, i to je ono što želimo".

"Ukoliko se bude odlučivalo isključivo po pravnim kriterijumima, vrlo je teško zamisliti bilo kakav drugi ishod, osim da se jednostranim proglašenjem nezavisnosti prekršilo međunarodno pravo", zaključio je Jeremić.

Govoreći o krizi u BiH, Jeremić je ocenio da bilo koje nametnuto rešenje nije moguće.

"Srbija je danas demokratska, miroljubiva zemlja koja ispunjava sve svoje međunarodne obaveze, ali i koristi sva svoja prava. Ne mislim da postoji politička volja da se bilo šta nameće. Prošli su dani kada su na Balkanu rešenja mogla da se ostvaruju silom. Promenile su se okolnosti i odnosi u regionu, a i u svetu."

"Nadam se da će na kraju neki dogovor ipak biti postignut, ali ne bih da nagađam u kom vremenskom okviru. Ne verujem da bilo ko na Zapadnom Balkanu sumnja da imamo bolju alternativu od integracija u EU, tako da imamo zajednički motiv i cilj", rekao je Jeremić.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medvedev: Kosovsko pitanje nije rešeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2009, 21:35

BEOGRAD - Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji u utorak stiže u zvaničnu posetu Srbiji, izjavio je da je ta poseta za njega veoma važna i da računa na dalji napredak međudržavne saradnje i jačanje bratskih veza između srpskog i ruskog naroda..."Moramo ozbiljno poraditi kako bismo obostranim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić o poseti Medvedeva: Biće preduzete sve mere bezbednosti

Izvor: Blic, 19.Okt.2009

Ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je jutros da će sutra, kada u zvaničnu posetu Srbiji stiže predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, biti preduzete sve mere bezbednosti, kako to nalažu međunarodni standardi.....Dačić je u izjavi RTS-u istakao da će na...

Nastavak na Blic...

Jeremić: Rusija snažno uz Srbiju

Izvor: Mondo, 19.Okt.2009

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da posete predsednika Dmitrija Medvedeva dolazi u trenutku kada Rusija snažno podržava Srbiju u svim državnim prioritetima.

Nastavak na Mondo...

Specijalno obezbeđenje za Medvedeva

Izvor: RTS, 19.Okt.2009

Predsednika Medvedeva obezbeđivaće nekoliko hiljada srpskih policajaca i ruski agenti. Predsednik Rusije biće u specijalnom automobilu, a saobraćaj u delovima Beograda biće povremeno obustavljan. Medvedev dolazi sutra rano ujutru, odlazi kasno uveče...Dolazak ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva...

Nastavak na RTS...

Rusija i Srbija, korak napred

Izvor: RTS, 20.Okt.2009, 00:03

Poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva ima istorijski značaj za Srbiju, rekao gostujući u Jutarnjem dnevniku ministar policije Ivica Dačić. Sve spremno za posetu Medvedeva, poručio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. ..O bezbednosti ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, Srbija će početi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.