Izvor: B92, 03.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodne mirovne misije i VSCG

Beograd -- Delegacija, u kojoj su bili predstavnici Vojske Srbije i Crne Gore i žandarmerijske jedinice MUP-a, boravila je u centralnoj komandi američke vojske na Floridi. Tamo su vođeni tehnički razgovori oko potencijalnog učešća vojske Srbije i Crne Gore u mirovnim misijama u budućnosti, saopštio je u petak ministar odbrane Boris Tadić: "Pominjane su tri destinacije, jedna je Liberija, druga je Avganistan i treća je Irak. Veća je verovatnoća da je Avganistan potencijalna destinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na koju bi VSCG mogla da učestvuje, ali ti razgovori su bili tehničkog karaktera i oni ne znače nikakvu odluku. Konacna odluka mora da bude vezana za sve nadležne institucije, počev od Vrhovnog saveta odbrane, potom od Saveta ministara, pa Skupštine državne zajednice SCG".

Prilikom predstavljanja vojnog sanitetskog tima koji će učestvovati u Kongu, Tadić je precizirao da u mirovnim misijama širom sveta učestvuje 90 zemalja. Načelnik generalštaba Branko Krga rekao je da su teme iz oblasti mirovnih operacija u okviru vojske svakodnevna tema. To se pre svega odnosi na međunarodno humanitarno pravo i protivterorističku borbu. Na pitanje da li su posle razgovora u Americi počele konkretne pripreme za određene mirovne operacije, Krga je odgovorio: "U svim našim jedinicama i ustanovama se već, mogli bismo reći, vrše se pripreme, ali konkretne pripreme za neku konkretnu misiju se ne vrše".

Inače, u Kongo u petak uveče putuje šestočlani sanitetski tim u kome su dva doktora i četvoro medicinskih tehničara. Oni će u toj afričkoj zemlji boraviti u misji pod okriljem Ujedinjenih nacija. Šef medicinskog tima doktor Goran Milojković o motivima koji su motivi za prijavljivanje i učešće u misijama, kaže: "Motivi su različiti, nije samo novac u pitanju. To je želja za novim iskustvom, malo avanture, predstavljanje naše zemlje u svetu...". Ministar Tadić je dodao: "Indijana Džons..."Ovo je drugi sanitetski vojni tim koji odlazi u Kongo. Prvi u ovoj zemlji boravi od 7. aprila ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.