Medjunarodna zajednica na Kosovu još 10 godina

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medjunarodna zajednica na Kosovu još 10 godina

Američki ambasador u Prištini Kristofer Del izjavio je da kosovsko društvo trenutno nije u situaciji da samostalno funkcioniše i da će medjunarodna zajednica morati da ostane na Kosovu još deset godina ili manje.

"U postkolonijalnom periodu u Africi, skoro 50 godina ima država koje su samostalne i nezavisne, ali je medjunarodna zajednica i dalje tamo prisutna da bi im pomogla da se razviju i da mogu da ostvare bolju budućnost", rekao je Del u intervjuu za "Glas Amerike".
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />


On je rekao da ne očekuje da će trebati da prodje 50 godina da bi Kosovo funkcionisalo na takav način, ali da će mu trebati bar 40 godina.


"Mogu slobodno da kažem četrdeset godina manje i još manje od toga", rekao je Del.

Na pitanje novinara koliko je Kosovo u realnosti zaista nezavisno, s obzirom da kosovske institucije ne kontrolišu čitavu teritoriju Kosova, Del je rekao da je "suvereno i nezavisno bar onoliko koliko je to i Srbija".

"Ne možete reći da Kosovo nema suverenitet na čitavoj svojoj teritoriji zbog toga što se na severu Kosova trude da održavaju situaciju takvu kakva je, dakle da spreče Prištinu da ima kontrolu nad tim delom, poput recimo Srbije 2000-2001 godine kada ni ona nije imala suverenitet i kontrolu nad delom teritorije u preševskoj dolini", kazao je Del, koji je u tom periodu bio šef američke misije u Prištini.

On je rekao da SAD "ni pod kakvim okolnostima" neće povući priznanje Kosova.

"Radi se o jednom usko definisanom pravnom pitanju. Pitanje je da li je sam čin proglašenja nezavisnosti bio u skladu sa medjunarodnim pravom ili ne", rekao je Del i dodao da su SAD podnele obrazloženje Medjunarodnom sudu pravde zašto misle da jeste.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je prošle godine, na zahtev Srbije, zatražila od Medjunarodnog suda pravde da odgovori na pitanje da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije u skladu sa medjunarodnim pravom.Rasprava o tome trebalo bi da počne u decembru, u sedištu suda u Hagu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.