Među 115 mera iz Trsta za poboljšanje veza na Zapadnom Balkanu

Izvor: Blic, 02.Mar.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među 115 mera iz Trsta za poboljšanje veza na Zapadnom Balkanu

Stotinu i petnaest kriterijuma na kojima Zapadni Balkan mora da ubrza rad deo su napretka u okviru Berlinskog procesa, a reč je o merama koje su dogovorene na Samitu u Trstu prošle godine, kažu izvori Tanjuga u Briselu.

Iz Brisela to napominju povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da je važno da zapadni Balkan do sredine maja i samita u Sofiji ispuni 115 kriterijuma.

Naime, kako objašnjavaju, to je upravo tih 115 kriterijuma zacrtanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Samitu u Trstu, a reč je pre svega o merama za poboljšanje veza na zapadnom Balkanu, odnosno regionalne saradnje kroz infrastrukturni i ekonomski razvoj.

U Briselu napominju da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tokom sastanka u Sofiji najavio da će se u maju na samitu EU - zapadni Balkan razgovarati o proširenju i pristupanju zemlja regiona ali i da to neće biti osnovna tema.

"Moramo da razgovaramo o slaboj povezanosti među zemljama zapadnog Balkana. Moramo da se dogovorimo o implementaciji 115 principa koji će voditi ekonomsku integraciju regiona što su principi i modaliteti dogovoreni na Samitu u Trstu. Želeo bih da vidim da se predsednik Bojko Borisov na samitu u Sofiji bavi konkretnim indikacijama kako da poboljšamo povezanost ovog važnog dela Evrope", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Izvori Tanjuga u Evropskoj komisiji kažu da ne mogu da navedu tačan spisak svih 115 principa i kriterijuma koji su dogovoreni a na kojima zemlje regiona moraju da rade, ali da se oni uglavnom odnose na infrastrukturne projekte i implementaciju Sporazuma o transportnoj zajednici na zapadnom Balkanu, kao i na povezivanje ekonimija u regionu. Kada je reč o Transportnoj zajednici ona bi trebalo da dovede do boljeg kavliteta transportnih usluga u regionu.

Reforme koje ona treba da donese uticaće na kvalitet svakodnevnog života ljudi na zapadnom Balkanu pogotovo kada je reč o bezbednosti na putevima.

Istovremeno bolja infrastruktura dovešće i nove investitore što će doprineti i ekonomskom razvoju regiona.

Na kraju, Sporazum o transportnoj zajednici uskladiće nacionalne transportne zakone sa onima u EU, poboljšati prekograničnu saradnu ne samo u regionu već i sa zemlja EU, a region približiti EU, naglašavaju u Briselu.

Kada je reč o principima iz oblasti ekonomije, zemlje regiona su se na Samitu u Trstu dogovorile oko Akcionog plana za razvoj Regionalne ekonomske zajednice.

U EU kažu da će te mere konsolidovati tržište od 20 milona ljudi, privući investicije, pojačati privredni rast i otvoriti nova radna mesta. Ciljevi dogovoreni u Trstu odnose se i na razvoj digitalnog tržišta, tzv "pametnog" privrednog rasta, bolje mobilnosti radnika i priznavavanja njihovih kvalifikacija među zemljama regiona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.