Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mediji vodili kampanju za'"

Beograd -- Štampani mediji u Srbiji uglavnom su vodili kampanju za ustav, što im je platila Vlada, a manje se bavili objektivnim izveštavanjem

To je ocena izvestioca Saveta za štampu Gordane Suše, koja je je rekla da je medijima tu kampanju dobro platila Vlada Srbije. Oktobar je bio mesec velikog kršenja etičkih normi u medijima sa artikulisanom i gotovo jednoobraznom, banalizovanom porukom - "neprijatelji Srbije, šiptarski separatisti, ustaše, podmitljivci, pederi i lezbejke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su protiv novog ustava", rekla je ona.

Na konferenciji za novinare, predstavljajući izveštaj Saveta, Gordana Suša je navela da je umesto poštovanja prava glasača na kompetentan izbor, na osnovu punih informacija, prevladala kolektivistička politička propaganda.

Jovanka Matić, istraživač u Institutu društvenih nauka, rekla je da je obaveza medija da obavesti građane o svim opcijama i da pruži jednake šanse nosiocima različitih stavova da se predstave.

Matićeva je istakla da su mediji tokom referendumske kampanje davali primat interesima političke grupe koja se zalagala za usvajanje ustava, a ne interesu građana, koji bi trebalo da bude na prvom mestu.

Ona grupa koja je pozivala na bojkot, dobila je mnogo manje prostora i pažnje od drugih.

Javni servis, Radio-televizija Srbije, koristila je strategije uticaja na birače iste kao one korišćene za vreme vladavine Slobodana Miloševića, rekla je ona, dodajući da je izveštavanje na RTS-u ličilo na državni projekat.

U izveštaju Saveta za štampu Medija centra navodi se da su u oktobru profesionalnu etiku najčešće kršili "Kurir" - 37 puta, "Pres" 27 puta i "Večernje novosti" 22 puta.

Upola manje nepoštovanje pravila profesije primećeno je u "Glasu javnosti" - 13 puta, "Blicu" - 10, "Politici" - sedam i "Danasu" - dva puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.