Mediji u Srbiji (ne)slobodni

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji u Srbiji (ne)slobodni

Beograd -- Iako je Stejt department svojim izveštajem tvrdi da je većina domaćih medija nezavisna, sa tim se većina stručnjaka u Srbiji ne bi složila.

Profesorka FPN-a Snježana Milivojević smatra da je u domaćem medijskom prostoru došlo do pomaka, ali je Srbija ipak daleko od razvijenih zemalja.

Stejt department je u svom izveštaju o ljudskim pravima u svetu u prošloj godini u odeljku posvećenom Srbiji konstatovao da je većina domaćih medija nezavisna iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država zadržala prilične medijske resurse.

"Medijska nezavisnost se definiše kao pravni status medija koji su u privatnom vlasništvu. Međutim konstatacije koje ukazuju na veliko državno vlasništvo u medijima, na direktan uticaj koji se i na drugi način manifestuje, na vezu između parlamenta i Radiodifuzne agencije, na poziciju Tanjuga, na pritiske koji postoje kod lokalnih medija, ukazuju da izveštaj ni u kom smislu ne može da se prihvati kao pozitivan", kaže Milivojevićeva.

U izveštaju je međutim ukazano da privatizacija lokalnih medija nije dovršena, dok izveštaji po kojima vlast ugrožava slobodu govora i štampe uglavnom dolaze sa lokala.

"Mi smo navikli da se ove rasprave vode povišenom retorikom. Ovaj izveštaj ukazuje da su neke sistemske stvari malo bolje rešene nego ranije, ali ukazuje i na niz slučajeva individualnih napada i ugroženosti novinara. Ako se pogledaju izveštaji za neke druge zemlje, toga nema. Kada vidite da je država spora i neefikasna u zaštiti novinara onda je slika malo kompletnija", kaže Milivojevićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.