Mediji pred izbore: Odgovornost za prikrivenu promociju stranaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2016, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji pred izbore: Odgovornost za prikrivenu promociju stranaka

Nakon odluke predsednika Srbije da raspiše (parlamentarne, pokrajinske i lokalne) izbore, građani će se narednih nekoliko meseci nalaziti pred nedoumicom za koga da glasaju. To kome će ukazati poverenje na izborima zavisi od lične naklonosti pojedinaca, ali i od toga koliko će stranke koje predizborne programe nude ubedljivo i vešto birače uspeti da uvere u to da je platforma koju nude najbolja. U vreme izbora, stranke koje su na vlasti često zloupotrebljavaju medijski prostor, a mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pribegavali tzv. prikrivenoj promociji stranaka u programu. RTV istražuje koji su najčešći vidovi prikrivene promocije stranaka.

Među čestim oblicima prikrivene promocije stranaka, tokom kampanje, nalaze se promotivni sadržaji emitovani na elektronskim medijima za koje nije jasno naglašeno da služe u promotivne svrhe.

Drugi oblik ove vrste zloupotrebe medija su izveštaji sa stranačkih okupljanja koje pripremaju same stranke, a mediji prenose u celosti, bez navedenog autora, čime javnost dovode u zabludu.

Treći i najčešće prisutan oblik prikrivene promocije partija je tzv. državni marketing, kaže dr Jovanka Matić iz Instituta za društvene nauke.

Kao čest primer državnog marketinga naša sagovornica navodi otvaranje fabrika, deonica puteva i drugih strateški važnih projekata kojima prisustvuju visoki republički, ili pokrajinski funkcioneri. Odgovornost za činjenicu da se ti sadržaji emituju je na medijima, kažu naši sagovornici.

U narednih mesec i po dana građani će imati priliku da odluče za koga da glasaju. U međuvremenu, na testu će biti, kako sami političari, tako i mediji koji treba da pokažu sa koliko profesionalizma su u stanju da kreiraju programske sadržaje namenjene, između ostalog i biračima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.