Izvor: B92, 27.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Srbija predlaže odlaganje

Podgorica -- Vlada Srbije predlaže odlaganje izbora za Skupštinu SCG i referenduma, pišu "Vijesti" i "Republika".

Prema navodima podgoričkih listova, savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić predao je savetniku predstavnika Evropske unije Štefanu Leneu predlog da izbori za parlament SCG budu održani 2006, a referendum o nezavisnosti Crne Gori odložen za dve godine. Zvaničnici Crne Gore i SCG nisu još upoznati s tim predlogom, navode listovi.

Funkcioner >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je da referendum ne može biti odložen i da mora biti održan najkasnije u februaru 2006.

"Vijesti" prenose izjavu neimenovanog zvaničnika SCG da je predlog Vlade Srbije poznat od ranije. "Čini se da je reč o zamci da se pažnja skrene sa Haga", rekao je taj zvaničnik.

Samardžić neodređeno o predlogu Koštunice

Savetnik premijera Srbije Slobodan Samardzić nije želeo da potvrdi ili demantuje navode podgoričkih medija da je Vlada Srbije predložila da se za godinu dana odlože neposredni izbori za Skupštinu Srbije i Crne Gore, i referendum o nezavisnosti Crne Gore.

Samardzić je radiju Antena M potvrdio da je Evropskoj uniji dostavljen određeni predlog Vojislava Koštunice, a ne Vlade Srbije, u okviru "uobičajene komunikacije između kabineta Koštunice i Havijera Solane".

U Crnu Goru nije stigao predlog

Nikakav predlog srpskog premijera Vojislava Koštunice o rešenju krize oko izbora za parlament državne zajednice nije dostavljen najvišim crnogorskim zvaničnicima, rečeno je agenciji Beta u kabinetima premijera Mila DJukanovića i predsednika Filipa Vujanovića.

Potpredsednici Vlade Crne Gore Branimir Gvozdenovih i Jusuf Kalamperović izjavili su da nemaju informaciju da je u vladu stigao predlog premijera Koštunice, koji je prosledjen visokom zvaničniku Evropske Unije Havijeru Solani. Podgorički mediji preneli su da je Vlada Srbije predložila da se za godinu dana odlože neposredni izbori za Skupštinu Srbije i Crne Gore, i referendum o nezavisnosti Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.