Izvor: B92, 02.Maj.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matićeva: Uskoro Emisiona tehnika

Beograd -- Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić ocenila je da bi JP Emisiona tehnika trebalo što pre da počne da radi kako Srbija ne bi kasnila u digitalizaciji.

Ona je rekla da je zbog prelaska na digitalno emitovanjje televizijskog programa neophodna nabavka novih predajnika i postavljanje prateće infrastrukture. "Neophodno je da se taj posao započne pre leta da bi digitalno emitovanje televizijskog programa moglo da počne u roku, 4. aprila 2012. godine", istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Matićeva.

Javno preduzeće Emisiona tehnika, navela je, osnovano je krajem prošle godine i još ima vršioca dužnosti direktora, a pred njim je veliki zadatak obnavljanja cele emisione mreže koja je u Srbiji u zapuštenom stanju.

Matićeva je kazala da sve evropske države imaju javna preduzeća koje se bave emitovanje programa za sve one koji imaju dozvole.

"Na taj način se smanjuju troškovi emitera koji ne moraju da imaju sopstvene mreže, a smanjuje se i nivo zračnja što je bitno za zaštitu životnu sredine i ljudi", navela je ona.

Ministarstvo već neko vreme insitira na sastancima Vlade da se postavi direktor Emisione tehnike, istakla je Matićeva, koji će moći da počne pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja je zainteresovana da finansira nabavku opreme.

"Emisiona tehnika moćiće od prodaje svojih usluga televizijama se izdržava, investira i razvija predajničku aktivnost", kazala je Matićava i dodala da je to preduzeće osnovano izdvajanjem te tehnike iz Radio televizije Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.