Izvor: B92, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovno, ali nasilno

Priština -- Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija organizovao je juče u Prištini do sada najmasovnije demonstracije protiv pregovora o statusu Kosova.

Iako najavljen kao mirni protest, demonstranti su zapretili sedištu UNMIK-a, pa je policija bila primorana da razbije demonstracije. Analize jučerašnjih demonstracija pokazuju da Aljbin Kurti može biti zadovoljan odzivom građana koji je desetostruko prevazišao ranija okupljanja "Samoopredeljenja". Međutim, odjek protesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u široj javnosti bio je veoma negativan.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je iz Njujorka poručio da priznaje pravo na demonstracije kao jedno od ljudskih prava, ali da je snažno protiv protesta koji sa sobom donose nasilje i oštećuju imovinu, kao što je to danas bio slučaj.

Komandant Kfora, nemački general Roland Kater, izjavio je da razume potrebu ljudi da mirno demonstriraju, ali da je neprihvatljivo da se to pretvori u nasilničko ponašanje.

"Nasilje je neprihvatljivo i štetno, naročito sada, u fazi kada se završava proces utvrđivanja političkog statusa Kosova", rekla je portparolka Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku, kao i da sada treba slati poruke koje su za nezavisnost, a ne da se daju argumenti protivnicima nezavisnosti.

Alijansa za budućnost Kosova, koja je deo vladajuće koalicije, oštro osuđuje svaki oblik nasilja i vandalizma kao način izražavanja uznemirenosti ili političkih zahteva, rekao je portparol Alijanse Ernest Ljuma.

"Ovo nisu građanske manifestacije, već vandalizam koji teško potcenjuje i ugrožava institucije Kosova koje su proizašle iz slobodnog glasa naroda", rekao je Ljuma.

Podsetimo, policija je demonstracije prekinula upotrebivši suzavac, kada su učesnici srušili četiri metara visoku ogradu kako bi ušli u UNMIK-ov kompleks i bacili zapaljivu napravu na policajce koji su se tamo nalazili.

Deo demonstranata je gađao i zgrade kosovske vlade, skupštine i sedišta predsednika Kosova crvenom farbom, flašama i kamenjem.

UNMIK o protestu

Portparol UNMIK-a Niradž Sing ocenio je da je protest u Prištini pokazao "veoma ružnu sliku mentaliteta jednog dela kosovskog stanovištva, koji ne shvata političke procese".

Sing je na konferenciji za novinare rekao da se juče videlo da učesnici protesta ne cene napore koje čine UNMIK i institucije Kosova za stabilizaciju društva. Portparol UNMIK-a je dodao i da ne vidi razlog za jučerašnji protest.

Portparol UNMIK policije Tomas Li izjavio je da su jučerašnji protesti Albanaca prerasli u nasilje.

Li je potvrdio da protest nije bio najavljen i da organizatori nisu dobili dozvolu. Prema njegovim rečima, pokrenuta je istraga koja će pokazati koja su krivična dela počinjena tokom jučerašjneg protesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.