Izvor: B92, 15.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masari razgovarao s Ljajićem i Batićem

Beograd -- Novoimenovani šef misije OEBS-a u Jugoslaviji Mauricio Masari razgovarao je u Beogradu sa sa saveznim ministrom nacionalnih i etničkih zajednica Rasimom Ljajićem. Savezni ministar je Masariju predstavio Nacrt strategije za osnaživanje i integraciju Roma. U izjavi za Radio B 92 Ljajić ističe da su u izradi nacrta učestvovali i eksperti OEBS-a, UNHCR-a i Saveta Evrope: "Nama sada preostaje jedan teži deo posla, to je izrada konkretnih projekata sa kojima ćemo konkurisati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod različitih međunarodnih organizacija, i to će biti prevashodni zadatak OEBS-a. Nakon toga predstoji treći deo posla, to je implementacija plana za integraciju Roma. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je uspela da sačini takav plan, za nepunih godinu dana i podsećam da su uglavnom svi planovi za integraciju koji su primenjivani u zemljama u regionu propali, što zbog nespremnosti tih država da ih implementiraju, što zbog nedovoljne organizovanosti same romske zajednice", kaže Ljajić.

Rasim Ljajić ističe da će predstavnici države pokušati da ne ponove greške ostalih zemalja u tranzicija u ovom procesu i naglašava da je za to neophodna pomoć medjunarodnih organizacija i institucija. Ljajić ističe da je više romskih organizacija bilo uključenjo u izradi teksta u okviru eksperstkog tima koji je pripremao predlog strategije. Plan predvidja rešavanje problema u 14 oblasti, a prema rečima Ljajića najvažniji su sledeći: "Stanovanje, obrazovanje, zapošljavanje i posebna oblast posvećena izbeglicama i raseljenim licima sa Kosova, i mi očekujemo da plan u ove četiri oblasti počne da se implementira već početkom marta. Do tada će biti formiran i Nacionalni savet romske zajednice. Elektorska skupština je već zakazana za 26. januar, tako da ćemo sa jedne strane napraviti saradnju sa međunarodnim organizacijama, sa druge sa romskim organizacijama. Ja očekujem da će uprkos svim teškoćama, ovaj plan biti implementiran", dodao je Ljajić.

Sa Masarijem je razgovarao i republički ministar pravde Vladan Batić. Glavna tema razgovora bila je borbe protiv organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima i narkoticima. Tokom razgovora istaknuta je potreba da se uspostavi regionalni pristup na nivou resornih ministarstava u cilju rešavanja problema organizovanog kriminala kao pojave koja ne poznaje nacionalne granice, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.