Izvor: B92, 16.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masari razgovarao s Ljajićem i Batićem

Beograd -- Novoimenovan šef Misije OEBS u Jugoslaviji Mauricio Masari razgovarao je u sredu u Beogradu sa saveznim ministrom nacionalnih i etničkih zajednica Rasimom Ljajićem. Ljajić je Masariju predstavio Nacrt strategije za osnaživanje i integraciju Roma. U izjavi za Radio B92 Ljajić ističe da su u izradi nacrta učestvovali i eksperti OEBS, UNHCR i Saveta Evrope. "Ostaje nam teži deo posla, a to je izrada konkretnih projekata kojima ćemo konkurisati kod različitih međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacija. U ovom trenutku to će biti prevashodan zadatak OEBS. Posle toga sledi primena plana za integraciju Roma. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je uspela da sačini takav plan za nepunih godinu dana, ali podsećam da je većina planova u ostalim zemljama regiona propala zbog neorganizovanosti Roma i nespremnosti država da ih primene", kaže Ljajić.

Rasim Ljajić ističe da će predstavnici države pokušati da ne ponove greške ostalih zemalja u tranziciji u tom procesu i naglašava da je za to neophodna pomoć međunarodnih organizacija i institucija. Ljajić ističe da je više romskih organizacija bilo uključenjo u izradu teksta u okviru eksperstkog tima koji je pripremao predlog Strategije. Plan predviđa rešavanje problema u 14 oblasti. "Stanovanje, obrazovanje, zapošljavanje, izdvojeni su problemi izbeglih i raseljenih sa Kosova, a mi očekujemo da primena plana počne početkom marta. Do tada će biti formiran Nacionalni savet romske nacionalne zajednice, izborna skupština je zakazana za 26. januar, tako da ćemo napraviti saradnju s međunarodnim i romskim organizacijama i očekujem da će plan biti promenjen", rekao je Ljajić.

S Masarijem je razgovarao i ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batić. Glavne teme razgovora bile su borba protiv organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima i narkoticima. Tokom razgovora istaknuta je potreba uspostavljanja regionalnog pristupa na nivou resornih ministarstava u cilju rešavanja problema organizovanog kriminala kao pojave koja ne poznaje nacionalne granice, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.